Svet
93 ogledov

Tretji mož RKC obtožen spolnih zlorab

kardinal George Pell EPA
Avstralski kardinal George Pell je obtožen spolnih zlorab.

Avstralska policija je sporočila, da je avstralski kardinal George Pell obtožen spolnih zlorab. Gre za obtožbe v povezavi z dogodki iz preteklosti. Obtožbe na njegov račun je podalo več ljudi. Šef vatikanskih financ - kot navaja BBC je takorekoč tretji najvišji predstavnik cerkve -, ki je najvišji predstavnik Vatikana obtožen tovrstnih dejanj, vse obtožbe zanika.

Podrobnosti o obtožbah niso znane, ne starost domnevnih žrtev ne čas, ko naj bi se zlorabe zgodile. Pell je pozvan, da se udeleži zaslišanja na sodišču v Melbournu 18. julija.

Kardinal je očitke že večkrat zavrnil kot "popolnoma neresnične in napačne", govoril je celo o namernem klevetanju. Oktobra lani je bil v zvezi z očitki že zaslišan v Vatikanu. Kot je sporočila škofija v Sydneyju, Pell tudi tokrat zavrača vse obtožbe in se tudi veseli, da se bo lahko na sodišču branil obtožb. Glede na njihove napovedi se bo udeležil predvidenega zaslišanja.

Nadlegoval naj bi več fantov

V preteklosti so se sicer pojavile obtožbe na njegov račun v povezavi z domnevno zlorabo otrok v času, ko je bil duhovnik v Ballaratu (1976-1980) in nadškof v Melbournu (1996-2001). Spolno naj bi nadlegoval več fantov. Julija lani sta tovrstne očitke neposredno izrazila dva moška, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Naznanitev obtožbe sovpada z zadnjo fazo dolgoletne preiskave odziva na spolne zlorabe otrok v Avstraliji, ki je bila odrejena leta 2012, in to po desetletju vse večjega pritiska za preiskavo razširjenih obtožb pedofilije v raznih institucijah, vključno s Cerkvijo.

Pristojna komisija je govorila z več tisoč ljudmi in prisluhnila obtožbam spolnih zlorab otrok v cerkvenih institucijah, sirotišnicah, športnih klubih in šolah. Pell je pred komisijo nastopil trikrat, enkrat osebno in dvakrat prek video povezave. Priznal je, da bi lahko naredil več, ko je v 70. letih izvedel za zlorabe s strani duhovnikov v državi Victoria.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 19:54 29.junij 2017.

    Srhljivo – novih 4445 žrtev pedofilskih zlorab RKC osebja in vernikov.............dober zapis na blogu Don Marko M ...................http://markom.watoc.org/2017/02/16/srhljivo-novih-4445-zrtev-pedofilskih-zlorab-rkc-osebja-in-vernikov/.

  • leonardo 11:24 29.junij 2017.

    No to pa ja ni nič novega. Mogoče so pa na leta to skrivali. Moj bratranec je že pred več kot desetimi leti rekel ( živi v Camberri), da sta z ženo vzela iz šole ( katoliške) sina in hčer ...prikaži več ( sicer ločeni po spolu), ker so duhovniki zlorabljali bolj sinove kot hčere. Torej je kar nekaj časa trajalo, da so to obelodanili. Kaj vse bo še prišlo na dan, pa si verjetno niti ne predstavljamo. Bratranec je še povedal, da je bila žena zelo verna ampak od takrat ne prestopi več praga cerkve.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:32 29.junij 2017.

    Ah to pa res ni mogoče,da bi tale bil otročičkojebec v tako čislani ustanovi,ki bdi nad revnimi,bolnimi in lačnimi?Ta ustanova se zavzema za same vrednote,ki bogatijo človeka,voljni so pomagati vsem in vsakomur ne glede na raso in barvo,samo prej mora ...prikaži več sprejet kršansko vero,drugače ni nič?In verjamem,da tale naš Cegel v neki vukojebini ne rešuje otrok ampak vodi pedofilsko organizacijo podobno,kot uni rdečelasi,pegasti otročičkojebci z otoka?