Svet
11 ogledov

Tretji osumljenec še na begu!

Napadalci bruselj teroristi Žurnal24 main
Belgijsko tožilstvo je potrdilo, da je tretji osumljenec za teroristični napad na belgijskem letališču Najima Laachraouija še vedno na begu.

Belgijsko tožilstvo, ki je bilo zaradi poteka preiskave, v svojih izjavah skopo, je na današnji novinarski konferenci potrdilo, da je osumljenec Najim Laachraoui še vedno na begu.

Tožilec Frederic Van Leeuw je pojasnil, da so uradno že potrdili, da je eden izmed bratov Ibrahim El Bakraoui izvedel napad na letališču. Drugi brat Khalid El Bakraoui pa je slabo uro po napadu na letališče izvedel še teroristični napad na metro postaji Maalbeek.

Drugih dveh moških, ki ju je ujela varnostna kamera na letališču, uradno še niso identificirali, čeprav so belgijski mediji špekulirali, da naj bi šlo za Khalida El Bakraouija in Najima Laachraouija.

Van Leeuwen je še pojasnil, da so v eni izmed hišnih preiskav našli opremo za izdelavo samomorilnih jopičev in na računalniku shranjeno oporoko Ibrahima, v kateri je zapisal, da je v naglici, da ne ve, kaj naj stori in da ga iščejo vsepovsod. Ob tem je zapisal, da če bo "to zadevo zavlačeval", bo pristal v zaporu.

Oba brata so iskali v povezavi s pariškimi terorističnimi napadi.

Na letališče so hoteli prinesti še več "prtljage"

Po tem, ko so belgijski mediji objavili posnetek varnostnih kamer z letališča Zaventem, se je policistom oglasil taksist, ki je tri osumljence zgodaj zjutraj pripeljal na letališče. Kot navaja belgijski HLN, je taksist povedal, da moškim ni smel pomagati pri prenašanju prtljage. Trije moški pa naj bi s seboj hoteli vzeti še več prtljage, a ker vseh kovčkov niso uspeli zbasati v avto, so jih morali pustiti za seboj. Bili so jezni.

Taksist, ki si je zapomnil lokacijo, kjer je moške pobral, je policijo usmeril tja. V hiši, ki se nahaja v bližini Schaerbeeka, so policisti nato našli dodatno eksplozivo in zastavo skrajne sunitske milice Islamska država, ki je tudi prevzela odgovornost za napad.

Iz Sirije potoval preko Madžarske

Policija je tako še vedno na lovu za v Bruslju rojenim 25-letnikom Laachraouijem, ki naj bi bil po poročanju DH tudi glavni načrtovalec napadov, njegovo DNK pa naj bi našli tudi na eksplozivu uporabljenem v napadih v Parizu. Že leta 2013 naj bi se odpravil v Sirijo, septembra pa naj bi v družbi Salaha Abdeslama, prejšni teden aretiranega terorista, pod lažnim imenom Soufiane Kayal prečkal avstrijsko-madžarsko mejo.

Osumljenec za teroristične napade na begu  | Avtor: Belgijska policija/EPA Belgijska policija/EPA

 

 

Komentarjev 23
  • malonaokoli 07:04 24.marec 2016.

    otroci priseljencev, ki nikoli niso želeli živeti v EU ? verjetno je krivda v starših, da so otroci postali to kar so...in ob vseh dogodkih, nihče ne govori o tem, zakaj ni nobenega nadzora nad versko učnimi centri. Iz katoliških ...prikaži več centrov prihajajo pedofili, islamski vzgajajo teroriste.Demokracija ni svoboda, to je doktrina za samomor. Vaše vrednote so mrtve.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:09 24.marec 2016.

    Kako da so turki točno vedl da je ta posameznik nevaren, belgijci so pa pri istih podatkih menil da ni nevaren. Kako je to možno? kdo na belgijski strani, kdo po imenu je odločil da je ta človek nenevaren. Turki ...prikaži veči ga verjetno ne bi izgnali zarad lepšga.

  • sprehajalec 21:25 23.marec 2016.

    Nizozemsko in o tem, da je nevaren, obvestili tudi Belgijo, ki pa ni našla povezav s teroristično dejavnostjo, zato so ga Nizozemci izpustili. Kaj pa naj bi naredili? Prvi advokat po službeni dolžnosti bo dosegel izpustitev. Sedaj pa ...prikaži več tudi po dnevniku prej "kako so ga lahko izpustili". Pa koga imate za norca novinarji? Pod kakšnimi obtožbami bi ga morali zapreti? da je nevaren? Res nas imate za norca.