Svet
9 ogledov

Tretji val krize udarja po najrevnejših

Od 22 najrevnejših držav, ki jih bo po poročilu IMF ogrozila še gospodarska kriz Žurnal24 main
Mednarodni denarni sklad (IMF) opozarja, da posledice zastoja svetovnega gospodarstva vse bolj občutijo tudi v najrevnejših in nerazvitih državah.

IMF pojav imenuje tretji val krize, potem ko je prvi prizadel motorje svetovnega gospodarstva in drugi države v razvoju. Direktor IMF Dominique Strauss-Kahn je opozoril, da nam grozi huda humanitarna katastrofa, ter mednarodno skupnost pozval, naj se odzove hitro in radodarno.

 

Najbolj prizadeti

* Angola

* Gana

* Honduras

* Kirgizistan

* Moldavija

* Mongolija

* Nigerija

* Papua Nova Gvineja

* Sudan

* Vietnam

V študiji Vpliv finančne krize na države z nizkimi prihodki IMF ugotavlja, da je dvaindvajset držav še posebej ranljivih, posledice pa bi lahko ogrozile vse dosežke zadnjega desetletja, od znižanja praga revščine do večje politične stabilnosti.

Zato pozivajo države donatorke, naj kljub svojim težavam ne zavežejo mošenj, saj bo po zadnjih ocenah letos potrebnih najmanj dodatnih 20 milijard evrov pomoči, kar je za 80 odstotkov več od povprečja zadnjih let.

Ob poglabljanju krize bi se število zelo prizadetih revnih držav skoraj podvojilo, potrebna dodatna pomoč pa bi lahko narasla na kar 112 milijard evrov.

Vzrok za to je tudi vse večja vpetost najrevnejših v svetovne gospodarske tokove. Posledice se bodo pokazale kot upad trgovanja in tujih investicij ter zmanjšanje količine denarja, ki ga domov pošiljajo delavci v tujini, pojasnjujejo na IMF.

"V času, ko razvite države namenjajo več sto milijard evrov za finančne spodbude gospodarstvu, moramo del tega nameniti tudi državam z najnižjimi dohodki," opozarja Strauss-Kahn.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.