Svet
62 ogledov

Tretjina hrvaških staršev tepe svoje otroke

Nasilje nad otroki Shutterstock
Dobrih 12 odstotkov staršev meni, da je pretepanje otrok del kakovostne vzgoje.

Vsaki tretji starš na Hrvaškem je v zadnjem tednu najmanj enkrat udaril svojega triletnega otroka, štiri petine staršev pa so na otroke kričale ne glede na to, ali so storili kaj slabega ali ne, je pokazala Unicefova raziskava.

Tepejo tudi mlajše od šestih mesecev

Slaba petina anketirancev na Hrvaškem ni prepričana, ali je treba občasno udariti otroka, medtem ko pet odstotkov staršev nima nobenih zadržkov in tepejo otroke, tudi mlajše od šestih mesecev. Telesno kaznovanje otrok je sicer na Hrvaškem prepovedano z zakonom.

Več kot polovica jim bere vsak dan

Obenem več kot polovica hrvaških staršev svojim otrokom vsak dan bere slikanice. Le pet odstotkov jih v zadnjem tednu tega ni počelo, prav tako svojim otrokom niso zapeli ali z njimi risali, je še pokazala raziskava, ki so jo za Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) izvedli med 1.700 hrvaškimi starši.

Več tepejo starši z nižjo izobrazbo in nižjim dohodkom

Voditeljica raziskave, psihologinja Ninoslava Pećnik z zagrebške pravne fakultete, opozarja, da so telesnemu kaznovanju otrok bolj naklonjeni starši z nižjo izobrazbo in nižjim družbeno-ekonomskim položajem pa tudi starši z večjim številom otrok, zlasti v Slavoniji in Dalmaciji.

Nasilja še več?

Pećnikova opozarja, da je starševskega nasilja nad otroki zagotovo več, saj vsi anketiranci niso odkrito priznali, da fizično kaznujejo otroke, poroča današnji Jutarnji list. Kot je poudarila, sta dve tretjini staršev priznali, da bi potrebovali strokovno pomoč, da bi se izognili znašanju nad otroki zaradi lastnega nezadovoljstva ali izčrpanosti.

Starši pogrešajo tudi več vrtcev in bolj prilagojene javne prostore za otroke, vsebine za prosti čas, ko so z otroki, kakovostnejše otroške televizijske oddaje pa tudi kakovostnejše zdravstveno varstvo otrok ter prostore za srečanja in druženje staršev.

Za boljšo skrb več denarja

Ko so starše vprašali, kaj bi jim najbolj pomagalo pri boljši skrbi za otroke, so bili odgovori pričakovani glede na ekonomsko krizo v državi: višja plača, cenejša oprema za otroke, zanesljivejša služba in nižje obresti za posojila.

Petina staršev je dejala, da se komaj preživljajo iz meseca v mesec, 36 odstotkov jih ima občasne finančne težave, slaba tretjina jih ima dovolj denarja za mesečne stroške, 12 odstotkov pa jih nekaj denarja lahko privarčuje, je še pokazala raziskava.

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 12:43 25.april 2013.

    Vprašajte Se : ali je bolje da otrok tepe starše, ali starši otroka ? Kričanje pa je Nesprejemljivo !! Kaj pa naj bi se storilo takrat, ko otrok Ne uboga oziroma samo še nagaja ?? Kak predlog ? Nesmejo biti ...prikaži več takoj udarci, ampak , če drugače ne gre, kaj predlagate ??