Svet
1020 ogledov

Tretjina učencev je že bila žrtev

medvrstniško nasilje Profimedia Fotografija je simbolična.
Skoraj tretjina zagrebških osnovnošolcev je doživela medvrstniško nasilje, skoraj sedem odstotkov pa jih je nekdo od vrstnikov celo huje pretepel, je pokazala raziskava o medvrstniškem nasilju v Zagrebu.

V raziskavo medvrstniškega nasilja pri otrocih in mladih v mestu Zagreb, ki so jo njeni avtorji predstavili v sredo, je bilo vključenih 2075 učencev s 15 osnovnih šol in 5189 učencev s 16 srednjih šol v Zagrebu.

Raziskava je pokazala, da je 28 odstotkov učencev osnovnih šol in 13,6 odstotka dijakov nekdo od vrstnikov vsaj enkrat mesečno ali skoraj vsak dan močno udaril ali porinil, 6,5 odstotka osnovnošolcev in 2,1 odstotka srednješolcev pa je nekdo od vrstnikov vsaj enkrat huje pretepel.

Okoli petina osnovnošolcev je že doživela tudi neprimerno dotikanje telesa, med srednješolci pa je bilo takšnih skoraj 14 odstotkov. Verbalno nasilje je medtem izkusilo 41 odstotkov osnovnošolcev in skoraj tretjina dijakov.

Širjenje lažnih informacij na spletu

Veliko verbalnega nasilja med mladimi je tudi na spletu. Da so vrstniki o njih grdo govorili na spletu, je izkusila dobra polovica osnovnošolcev in 44 odstotkov srednješolcev, medtem ko je skoraj tretjina učencev priznala, da so to storili nekomu drugemu.

Avtorji raziskave z zagrebške izobraževalno-rehabilitacijske fakultete so opozorili, da je vsak peti učenec enkrat ali dvakrat doživel, da je nekdo širil lažne informacije o njem na spletu, vsak deveti učenec pa, da so vrstniki brez njegove privolitve objavljali zasebne informacije o njem. Po njihovih navedbah je 70 odstotkov otrok tudi priznalo, da opažajo nasilje med svojimi vrstniki in da bi radi pomagali, a ne vedo, kako.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.