Svet
157 ogledov

Trgovali z organi beguncev

Operacija Profimedias
Egiptovske oblasti so razkrile nelegalno mrežo, ki je trgovala s človeškimi organi. Predvsem begunci so prodajali svoje dele telesa, da bi si tako plačali pot v Evropo, sporoča egiptovsko ministrstvo za zdravje.

Policija v Egiptu je priprla kar 45 zdravnikov, medicinskih sester, posrednikov in kupcev človeških organov. Trgovci z organi so se namerno osredotočali predvsem afriške migrante, ki so nujno potrebovali denar, da bi si tako plačali pot v Evropo. Na majhnih ladjicah ali celo čolčnih, na katerih so številni izgubili svoje življenje.

Policija je v obsežni akciji včeraj zjutraj našla milijone dolarjev gotovine in razkrila za zdaj največjo mrežo trgovcev z organi v Egiptu. "Priprti so izkoriščali slabo finančno stanje beguncev in tudi nekaterih Egipčanov, ki so se nato odločali za prodajo organov, ter na drugi strani trpljenje ljudi, ki so imeli denar, a jim je pešalo zdravje. Trgovci z organi so jemali visoke vsote denarja na obeh straneh in tako kršili zakon," je med drugim sporočilo egiptovsko ministrstvo za zdravje.

V preiskavi so se osredotočili na skupino zasebnih bolnišnic in zdravstvenih centrov, kjer so opravljali operativne posege odvzema organov. Klinike so včeraj zaprli, tudi zdravniki, ki naj ne bi vedeli za dogajanje, so suspendirani in čakajo na dokončanje preiskave.

Ministrstvo za zdravje v Egiptu za zdaj ne razkriva njihovih imen niti natančnih vsot denarja, ki jih je mreža trgovcev z organi nelegalno zaslužila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2