Svet
1727 ogledov

Tri leta mrtva ležala v stanovanju

reševalno vozilo rešilec na ulici Profimedia
Eden zadnjih zapisov na njenem koledarju je bil: "Potrebujem pomoč."

Truplo 38-letne Laure Winham so našli "v mumificiranem, skoraj skeletnem stanju", potem ko je več kot tri leta ležala mrtva v stanovanju, pravi njena družina. Trdijo, da sta jo socialna služba in nacionalni zdravstveni sistem (NHS) "zapustila in pustila umreti"

Laura naj bi umrla novembra 2017, njeno truplo pa je maja 2021 našel njen brat, piše BBC. V letih pred smrtjo so jo dvakrat napotili v socialno varstvo. Živela je v socialnih stanovanjih v Wokingu v Surreyju. 

Lauri je bila postavljena diagnoza shizofrenija, a se za to ni zdravila. Bolezen je bila tista, zaradi katere je sčasoma pretrgala stike z družino. Pristojne službe so večkrat opozorili, da ne prejema potrebne zdravstvene oskrbe, a ni bilo odziva. Oktobra 2017 so njeno stanje preverjali policisti iz Surreyja, ki so v poročilu zapisali, da so opazili "znake zanemarjanja, v stanovanju je bilo malo hrane in zdelo se je, da ne ve, kako dostopati do pomoči v svoji lokalni skupnosti". 

Na Laurinem koledarju so bili zadnji zapisi vneseni ne dolgo po obisku policije. V enem zadnjih zapisov je pisalo: "Potrebujem pomoč". 

Njena sestra Nicky je povedala, da družina ni mogla vzdrževati stika z njo, saj je Laura zaradi shizofrenije verjela, da ji družina želi škodovati. Dejala je, da so "kljub opozorilnim znakom" o poslabšanju njenega duševnega zdravja "vsi zamižali na eno oko". "Vsi, ki so bili v stiku z Lauro in ki so imeli dolžnost do nje, so v nekem trenutku dvignili roke in pozabili nanjo," je dejala sestra. "Srce se mi trga, ko pomislim, kako je živela v zadnjih letih, nezmožna prositi za pomoč, brez nekoga, ki bi ji pomagal." 

Odvetnica družine pokojne Laure je povedala, da so Lauro dvakrat napotili v enote za socialno varstvo odraslih, prvič leta 2014 in nato s strani policije oktobra 2017. Ocene, kakšne so njene potrebe, niso bile izvedene. 

Dosedanja policijska preiskava je pokazala, da je tuja krivda za Laurino smrt izključena. Socialna služba je dejala, da gre za "tragičen primer" in da sodelujejo s pristojnimi v preiskavi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Detel5ica 18:35 30.januar 2023.

    Otroke (če jih ima ) in sorodnike postaviti pred sodišče. Najprej so oni odgovorni za to.

  • rd2dmk2 18:11 27.januar 2023.

    vidite kam gre svet. družini 4 leta ni mar in potem krivijo vse druge. pa kaj če sestra se zmišljuje, lahko pa vsaj toliko in toliko časa kdo pokliče socilano službo inpovpraša kao gre, pa osebnega zdravnika ( no ja ...prikaži več saj ni slovenija ). ampak ,briga nas, daje karantene konc in da šibamo na to in ono atrakcijo po svetu, za bližnje in tiste zelo blizu ( mogoče sosede ) pa komu mar. jebemti, daj karma, zbudi se in trešči po temule svetu, da bo kri scal.