Svet
17 ogledov

Tri leta zapora za 84-letno nuno

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Nuni je s še dvema protestnikoma uspelo priti v strogo varovan jedrski kompleks, kjer so prepevali miroljubne pesmi in izobešali transparente.

Ameriški zvezni sodnik Amul Thapur je v torek 84-letno nuno Megan Rice obsodil na tri leta zapora, ker je leta 2012 skupaj z dvema drugima aktivistoma vdrla v jedrski kompleks v zvezni državi Tennessee in opozarjala na nemoralnost jedrskega orožja. Druga dva sta bila obsojena na več kot pet let zapora.

Prepevali so in izobesili transparente 

Pravica Thapurja ni poznala usmiljenja, čeprav je šlo za tri povsem nenevarne aktiviste, ki niso niti razmišljali o uporabi ali kraji jedrskih materialov, ampak so le prepevali miroljubne pesmi in izobešali transparente. Jedrski bunker, v katerem hranijo uran za jedrske bombe, so sicer poškropili s človeško krvjo iz stekleničk za dojenčke, s čimer so simbolizirali kri otrok, ki jo preliva tovrstno orožje.

53.000 dolarjev kazni 

Poleg dolgih zapornih kazni je sodnik vsem trem skupaj odmeril 53.000 dolarjev denarne kazni, ker so poškodovali lastnino zvezne vlade. Denar bo šel za popravilo žice na ograji, ki so jo prerezali, za barvanje fasade bunkerja in popravilo, ker so z njega odbili del betona. Odvetniki obtožencev so sodnika prosili, naj jim odmeri le toliko kazni, kolikor časa so že preživeli v priporu od aretacije konec julija 2012, tožilci pa so zahtevali najvišje kazni, to je po šest let zapora.

Prosila za dosmrtni zapor 

Nuna je ob izreku kazni sodnika prosila, naj ji izreče kar dosmrtni zapor, saj bi bilo zanjo največje darilo, če lahko umre v zaporu zaradi nečesa, v kar verjame iz vsega srca. Nuna ter 58-letni Greg Boertje-Obed in 65-letni Michael Walli so povedali, da so opravljali božje delo. Poslušali so navodilo, naj opozorijo na nemoralnost in zločinskost jedrskega orožja.

Še sami presenečeni 

Vsi trije so bili tudi močno presenečeni, da jim je akcija uspela. Niti v sanjah si namreč niso mislili, da jim bo uspelo priti v domnevno strogo zavarovani kompleks. Alarm se je sicer sprožil, vendar pa so jih varnostniki zasebnega podjetja našli šele dve uri kasneje. Protestniki so jim ob srečanju ponudili hrano in skupno molitev. Zvezna vlada je potem kompleks zaprla za več mesecev, odpustila varnostno podjetje in uvedla nove varnostne postopke.

Kazen bi si bolj zaslužili nesposobni varnostniki, vendar pa je Thapur dejal, da se obtoženci niso pokesali in jim bo odmeril visoke kazni. Tudi zato, da od podobnih dejanj v prihodnje odvrne druge protestnike.

Komentarjev 1
  • mia 08:17 19.februar 2014.

    Jedrski bunker v katerem hranijo uran za jedrske bombe???????????????????Mar ni jedrsko orožje prepovedano? Ali ga eni ne smejo imeti, drugi pač morajo?