Svet
3 ogledov

Tri milijone Sircev potrebuje hrano

sirija otrok EPA
Trije milijoni Sircev zaradi državljanske vojne, ki divja v državi, potrebujejo hrano in pomoč za kmetovanje, opozarja Svetovna organizacija za prehrano in kmetijstvo.
V regijah, ki jih je nasilje najhuje prizadelo, za prihodnje tri mesece do pol leta nujno pomoč v hrani potrebuje 1,5 milijona ljudi. Mednarodno pomoč pa bo treba zagotoviti še za nadaljnjih dvanajst mesecev, ker bi lahko število tistih, ki jo bodo potrebovali, naraslo na tri milijone, ocenjujejo Svetovna organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO), Svetovni program za hrano (WFP) in sirsko ministrstvo za kmetijstvo.

Pridelek in namakalni sistemi so bili uničeni ali poškodovani. Največja škoda je nastala na pšenici in ječmenu, prizdadeti pa sta tudi proizvodnja zelenjave in oljk ter živina.

"Čeprav je gospodarska škoda velika, bodo humanitarne posledice še precej hujše,"
je opozoril predstavnik WFP v Siriji Muhanad Hadi. Kot je dodal, bodo škodo v kmetijstvu najprej in najbolj občutili najrevnejši prebivalci države.


Nasilje se stopnjuje

Sirske vladne sile so po navedbah opozicijskih aktivistov v Damasku v sredo zvečer izvedle krvavo operacijo. Hodili so od hiš do hiš in od ljudi zahtevali dokumente. Ubili naj bi okoli 70 ljudi, kakih sto pa so jih mučili.

Sirski državni mediji pa so po drugi strani poročali, da se je predalo več deset teroristov, nekateri pa so se predali.


Uporniki mučijo podpornike režima

Na spletnem portalu YouTube je bil medtem v sredo zvečer objavljen videoposnetek, ki prikazuje upornike v Alepu, kako usmrtijo zajete podpornike režima.

Na posnetku štiri moške grobo privedejo na dvorišče, kjer množica oboroženih moških glasno vzklika "Alahu akbar". Medtem ko kamera snema množico, je 40 sekund slišati strele avtomatskega orožja. Nato kamera pokaže trupla zajetih moških, neki glas pa pojasni, da so pripadali klanu Bari, ki po trditvah upornikov sodeluje z režimskimi silami.
Komentarjev 1