Svet
7 ogledov

Tri ženske letos storile največ za mir

Ellen Johnson-Sirleaf Reuters
Nobelovo nagrado za mir letos prejmejo liberijska predsednica Ellen Johnson-Sirleaf, njena sodelavka Leymah Gbowee in Tawakkul Karman iz Jemna za dosežke pri vključevanju žensk v javno življenje.

Ellen Johnson-Sirleaf in Leymah Gbowee sta po mnenju Nobelovega komiteja mobilizirali ženske iz Liberije, da so se skupaj uprli državljanski vojni, medtem ko je Tawakkul Karman nagrado prejela za svoj boj za pravice žensk in demokratizacijo Jemna. Vse tri za dosego ciljev uporabljajo miroljubna sredstva, opozarja komite.

"Demokracije in trajnega miru v našem svetu ne moremo doseči, če ženske ne bodo imele enakega vpliva na razvoj družbe kot moški," je v obrazložitvi dejal predsednik norveškega komiteja Thorbjörn Jagland.

Vse tri nagrajenke si bodo razdelile tudi 1,17 milijona evrov nagrade. Za 72-letno predsednico Ellen Johnson-Sirleaf je nagrada prišla le nekaj dni pred volitvami v državi, kjer se ji nasmiha drugi mandat, potem ko je leta 2006 postala prva izvoljena predsednica kake afriške države. Gboweejeva je mobilizirala ženske ne glede na etnično in versko pripadnost, da so se udeleževale volitev, medtem ko je Karmanova pred in med letošnjo arabsko pomladjo imela vodilno vlogo pri boju za pravice žensk in demokratizacijo nemirnega Jemna. V prvem odzivu za Reuters je dejala, da je izredno vesela in da je nagrada spodbuda za nadaljnji boj za demokratični boj v Jemnu.

Med favoriti jih ni bilo

Vseh 241 imen organizacij in posameznikov, ki so bili letos nominirani za nagrado, je javnosti neznanih. V javnosti se sicer kot imena v ožjem krogu omenjajo ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, oporečnica Sang Suu Či iz Mjanmara, Lina Ben Mhenni in Israa Abdel Fattah za njuni vlogi pri revolucijah v Tuniziji in Egiptu, Helmut Kohl za zasluge pri združevanju Nemčije in celo Bradley Manning, vojak, ki naj bi stal za objavo ameriških depeš. Nekateri so kot nagrajenca videli celo Marka Zuckerberga, ustanovitelja Facebooka.

Olja na ogenj špekulacij je po pisanju Los Angeles Timesa v sredo prilil še Jagland, predsednik komiteja Nobelove nagrade za mir. Na vprašanje, komu bo namenjena, je odgovoril: "Zame in za odbor je precej jasno, če se ozrete v današnji svet in pogledate, kaj se dogaja tam zunaj. Kaj so glavne sile, ki pomagajo premikati svet v pravo smer?"

Komentarjev 1
  • Janja Hubad 11:04 07.oktober 2011.

    Ste pa ažurni... http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2011/press.html