Svet
10 ogledov

Tridesetletni boj za jedrsko orožje

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Severna Koreja svoj jedrski program razvija že trideset let. Kljub številnim mednarodnim sankcijam se država jedrskemu programu očitno ne želi odreči.

Z zadnjim jedrskim poskusom Severni Koreji grozi, da bo zaradi mednarodnih sankcij še bolj izolirana od preostalega sveta. Proti tej državi sicer še vedno potekajo sankcije od zadnjega poskusa leta 2006. Jedrski program je Severna Koreja začela leta 1979.

1979: Severna Koreja s pomočjo Sovjetske zveze začne graditi petmegavatni jedrski reaktor v Jongbjonu.
12. december 1985: Severna Koreja svoje jedrske zmogljivosti prijavi Agenciji za jedrsko energijo.
1986: Severna Koreja začne svoj jedrski program.
marec 1993: Severnokorejske oblasti zavrnejo prošnjo inšpektorjev Agencije za jedrsko energijo o pregledu dveh neprijavljenih jedrskih objektov.
junij 1994: Severna Koreja izstopi iz Agencije za jedrsko energijo.
21. oktober 1994: Ameriški predsednik Bill Clinton s severnokorejskimi oblastmi podpiše sporazum, po katerem naj bi država v zameno za opustitev jedrskega programa prejemala mednarodno pomoč.
12. december 2002: Severna Koreja napove zagon reaktorja v Jongbjonu. Konec meseca iz države izženejo inšpektorje Agencije za jedrsko energijo.
September 2005: Oblasti dosežejo dogovor s Kitajsko, Japonsko, Rusijo, Južno Korejo in ZDA o "končanju vseh jedrskih programov in vrnitvi na Agencijo za jedrsko energijo". Začnejo tako imenovane šeststranske pogovore.
9. oktober 2006: Oblasti izvedejo prvi jedrski poskus.
 

Reaktor v Jongbjonu. © AFP

 

13. februar 2007 : Severna Koreja se v zameno za mednarodno pomoč odpove zagonu jedrskega reaktorja v Jongbjonu.
26. avgust 2008 : Pjongjang kot v znak protesta, da ZDA države niso umaknile s seznama terorističnih držav, napove zagon jedrskega reaktorja v Jongbjonu.
11. oktober 2008 : ZDA napovejo, da bodo Severno Korejo umaknile z omenjenega seznama. Severnokorejske oblasti pa mednarodnim inšpektorjem dovolijo vstop v državo.
5. april 2009 : Severna Koreja izstreli raketo kratkega dosega. VS Združenih narodov dejanje obsodi.
14. april 2009 : Severnokorejski zunanji minister napove, da bo država zapustila šeststranske pogovore in obnovila zagon reaktorja v Jongbjonu. Inšpektorje ZN izženejo.
29. april 2009 : Severna Koreja izstreli balistično raketo in grozi z izvedbo jedrskega poskusa.  
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.