Svet
2173 ogledov

Trije jeziki, ki bi se jih otroci morali naučiti

učenje jezikov Žurnal24 main
Znanje teh jezikov naj bi jim pomagalo uspeti v življenju.

Nova študija, ki jo je opravil britanski Center za ekonomske in poslovne raziskave in mnenja v sodelovanju z letališčem Heathrow, je analizirala vlogo jezikov v življenju otrok. Zanimalo jih je, kateri jeziki omogočajo odraslim največ priložnosti. 

Raziskava je zajela 2001 starša z otroki mlajšimi od 18 let in več kot 500 poslovnežev v Veliki Britaniji. Analiza je pokazala, da bodo otroci največ pridobili, če se bodo naučili francosko, nemško in kitajsko. V naslednjih desetih letih naj bi znanje teh treh jezikov pomenilo veliko prednost. Španščina se kljub njeni razširjenosti ni uvrstila med prve tri. 

"Učenje jezikov je zelo koristno za otrokov razvoj in je prava naložba v njegovo prihodnost. Otroci, ki so izpostavljeni različnim jezikom, se bolj zavedajo različnih kultur, drugih ljudi in drugačnih pogledov na življenje," poudarja Antonella Sorace, profesorica jezikoslovja na univerzi v Edinburgu. Poleg tega naj bi bili boljši pri večopravilnosti in branju. 

85 odstotkov sodelujočih staršev je dejalo, da je ključnega pomena, da otroci znajo govoriti tuji jezik, a je hkrati 45 vprašanih priznalo, da ga njihovi otroci ne govorijo. 

Na podlagi rezultatov so se na letališču Heathrow odločili začeti s projektom Mali jezikoslovec, da bi otroke navdušili za branje. Oblikovali so kartice, na katere so vključili preproste fraze v francoščini, nemščini in kitajščini. Kartice so na voljo na informacijah na letališču. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.