Svet
33 ogledov

Trije koraki do zrušitve diktatorja

Nekdanji vodja srbskega odporniškega gibanja Odpor Ivan Marović, ki je bilo zaslužno za zrušitev nekdanjega srbskega voditelja Slobodana Miloševića leta 2000, prek posebnega videa deli nasvete, kako na hiter način zrušiti diktatorja.

Marović v videoposnetku, ki ga je objavil latinskoameriški portal NarcoNews, protestnikom svetuje, kako samo v treh korakih doseči, da se z oblasti umakne dolgoletni diktator. "Običajni ljudje nimajo radi politike, a ti so potrebni, če želite doseči spremembe. Zaradi tega morate politiko narediti seksi," razlaga Marović iz bazena. Seksi politika je ljudem zanimiva in tako lahko privabite somišljenike.

In to je pomembno za naslednji drugi korak, ki govori o množičnosti, pravi Marović. "Režim uporablja represijo, da bi širil strah. Da bi strah uničili, mora vaše gibanje povečati število ljudi, ki se ji bo zoperstavilo in jo tako oslabilo," svetuje upokojeni revolucionar, kot se je imenoval.

Za konec Marović še pravi, kako doseči, da protestniki pridejo v medije. Gibanje to lahko doseže le, če je številčno. "V primeru, da na ulico pride deset tisoč ljudi, je to novica. Če jih je samo deset, to ne pomeni nič, razen če ne naredijo kaj norega. Potem teh deset postane novica," zaključuje Marović.

Na koncu videoposnetka priznava, da pri vsem skupaj ne gre za tri lahke korake, ampak nasprotno. "A ko enkrat odkrijete recept, ga lahko ponavljate znova in znova," še pravi upokojeni revolucionar ob fotografijah protestov v Egiptu, Libiji in Španiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.