Svet
5637 ogledov

Trije mrtvi delavci komunale, eden še v kritičnem stanju

Smrtna nesreča ob vzdrževanju kanalizacije v občini Čepin
1/2
Pixsell
Zaradi zamašene kanalizacije trije mrtvi, eden še v kritičnem stanju.

Kot smo poročali, so v delovni nesreči umrli trije delavci lokalnih komunalnih podjetij, dva sta v bolnišnici, od tega je eden sorazmerno dobro, drugi pa je še v kritičnem stanju.

"Trenutno je stanje stabilno, priključen je na respiratorju, toda ključni bodo prihodnji trije dnevi, saj se zapleti pri takšnem zdravstvenem stanju lahko zgodijo z zamikom," je za Glas Slavonije pojasnil dr. Željko Zubčić, direktor osiješkega kliničnega centra.

Pred prihodom poklicnih gasilcev so prostovoljni gasilci iz šest metrov globokega kanalizacijskega jaška izvlekli že dva delavca. "Ko smo prišli, sta bili v prečrpovalni postaji v globini okrog šest metrov še dve osebi," je pojasnil vodja intervencije Mate Kuna iz osiješke poklicne gasilske enote. Oba so s pomočjo trinožnika izvlekli mrtva.

Zamašila se je kanalizacija 

Očividci tragedije so povedali, da so delavce Vodovoda Osijek poklicali, ker se je v ulici Papuk zamašila kanalizacija, odpadna voda pa se je vračala v hiše. Cevi so očistili, nato pa je ponovno prišlo do zamašitve v bližini prečrpovalne postaje. Tokrat so šli na delo delavci podjetje Urednost. Eden od delavcev se je s plinsko masko nameraval spustiti v jašek, a je že v nekaj sekundah izgubil zavest. Drugi delavec mu je poskušal pomagati, a je tudi sam padel v jašek. Nedolgo zatem sta zavest izgubila še dva delavca, ki sta ju poskušala izvleči.

"Ko smo slišali, da nekdo kliče na pomoč, smo prišli iz hiše. Ta delavec je uspel poklicati policijo, reševalce in gasilca, potem pa je padel na travo zraven prečrpovalne postaje. Kar naprej je ponavljal, da so štirje delavci v jašku," je za Glas Slavonije povedal stanovalec Kalničke ulice.

"Takšni dogodki so posledica instinkta za nudenje pomoči. Tak instinkt ima vsak dober človek, ki pri tem ne razmišlja, ali bo ogrozil svoje življenje in naš delavec je storil prav to," je dejal Ivan Jukić, direktor Vodovoda Osijek. "Naši delavci brez potrebne opreme ne vstopajo v prečrpovalne postaje. Morali bi le oprati rešetko, predpostavljam, da je delavec Urednosti padel v jašek in so ga naši fantje poskušali rešiti. To je katastrofa," je dejal Jukić.

V Osijeku je kar 120 prečrpovalnih postaj, eden od umrlih delavcev Vodovoda Osijek pa je imel z njimi že 20 let prakse. "Ne gre za neprofesionalnost, do tragedije je prišlo zaradi spleta okoliščin in želje pomagati kolegom," pravi Jukić.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • romzy 20:14 20.junij 2018.

    Lol asi pismen;piše lepo v Slavoniji

  • VojtehVišenhofer 09:45 20.junij 2018.

    Nisem vedel, da je Osijek v Sloveniji. Kakšno zavajanje!