Svet
2 ogledov

Trije osumljenci aretirani

Prebivalci na Severnem Irskem v preteklih dneh na možičnih shodih jasno izrazili Žurnal24 main
Policija na Severnem Irskem je prijela tri moške, ki naj bi bili povezani z umorom dveh britanskih vojakov pretekli konec tedna.

Moške, ki so stari 41, 32 in 21 let, zaslišujejo preiskovalci. Vojaka sta bila ubita v napadu na vojašnico v Antrimu, ranjene pa so bile še štiri osebe. Odgovornost za umora je sicer prevzela odpadniška frakcije Irske republikanske armade Prava Ira. Med tem pa so predstavniki tega gibanja v izjavi napadli starnko Sinn Feinn. Kritizirajo jo, ker je pristala na delitev oblasti z Demokratsko unionistično stranko. Sinn Fein je sicer politično krilo Ire.  

Zaslišali tudi osumljene za umor policista
Le 48 ur ponapadu na vojaka je prišlo do še enega umora - tokrat je bil tarča policist. Odgovornost za napad je prevzela še ena frakcija Ire, Ira kontinuitete. Tudi v zvezi s tem umorom so že zaslišali tri osumljence.   

Krvave roke članov Ire
Izvorno Irsko republikansko ramado so ustanovili že leta 1916. Njen cilj je bila neodvisnost Severne Irske od Velike Britanije. Izvorna Ira je bila razpuščena leta 1922, po tem ko je bil leta 1921 podpisana angleško-irska pogodba, po kateri je Irska dobila položaj neodvisne države v okviru Commonwealtha, dve severni provinci pa sta ostali sestavna dela Združenega kraljestva.

Del članov Ire s pogodbo ni bil zadovoljen, zato so nadaljevali z revolucionarnim bojem. Nase so znova opozorili ob koncu 60. let, nasilje med katoličani in protestanti je postajalo vse bolj krvavo. Večji del nasilja, ki je v vseh teh letih terjal nekaj tisoč žrtev, se je končal podpisom velikonočnega mirovnega sporazuma leta 1998. Leta 2005 se je že zdelo, da bo končno zavladal popoln mir, saj se je Ira odpovedala orožju in uporabi nasilja za politične cilje. Zadnji trije umori pa morda nakazujejo na novo tlenje uporništva.

Skozi zgodovino se je sicer izoblikovalo več frakcij organizacije, danes delujejo štiri. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.