Svet
50290 ogledov

Trije požari so bili podtaknjeni

Gozdni požar Profiemdia
Vest je sporočilo tožilstvo.

Dva gozdna požara, ki sta prejšnji teden izbruhnila v Bretanji na severozahodu Francije, sta bila nedvomno podtaknjena, je danes sporočilo tožilstvo v Parizu. Število namerno povzročenih požarov v Franciji v zadnjih tednih se je tako povzpelo na tri, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Oba požara v običajno vlažni in vetrovni severozahodni Bretanji sta izbruhnila med hudim vročinskim valom, ki je v zadnjih dveh tednih prizadel Evropo in sta nedvomno posledica dejanj posameznikov, je opozorila lokalna tožilka Carine Halley.

Požara v Bretanji sta sicer bila razmeroma majhna v primerjavi z dvema požaroma južneje, ki sta v regiji Gironde v okolici Bordeauxa uničila več kot 20.000 hektarjev gozda. Tam se več kot 2000 gasilcev, ki jim pomagajo letala in helikopterji, od 12. julija še vedno bori s plameni. Iz domov in kampov je bilo evakuiranih okoli 36.000 ljudi, požar pa je uničil pet hiš, restavracija, nočni klub in pet kampov.

Največji požar v notranjosti države v okolici vasi Landiras so gasilci uspeli omejiti, so danes sporočile lokalne oblasti in pri tem dodale, da požar ni v celoti pogašen. Tudi za ta požar so oblasti prepričane, da je bil podtaknjen, vendar so 39-letnega osumljenca zaradi pomanjkanja dokazov že izpustili.

Medtem je okoli priljubljene sipine Dune du Pilat na atlantski obali požar uničil veliko gozdnih površin. Oblasti pa domnevajo, da se je požar vnel zaradi iskre, ki jo je sprožilo vozilo.

Apokaliptični posnetki požarov, ko so na številnih območjih zabeležili rekordne temperature nad 40 stopinj Celzija, so v Franciji ponovno sprožili razpravo o podnebnih spremembah. Strokovnjaki pri tem poudarjajo, da podnebne spremembe krepijo ekstremne vremenske pojave, vključno z vročinskimi valovi, sušami in poplavami. Opozarjajo pa tudi, da bodo ti dogodki verjetno vse pogostejši in intenzivnejši.

požar Kras Slovenija Slovenija To je gasilski odgovor na zlobne komentarje dež Slovenija Arso s slabimi novicami glede napovedanega dežja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Amber_Tyers
    Amber_Tyers 08:59 26.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca bresz dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel .......... >>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • Avatar luckyss
    luckyss 06:45 26.julij 2022.

    Tudi pri nas bi morali preveriti ali se biserni beli noski, torej podmladek SDSs, ukvarja še s čim drugim, kot z uničevanjem na novo posajenih dreves po Ljubljani..Kar se Janezki učijo, to Janez že zna...