Svet
12 ogledov

Triletni otrok ustrelil dojenčka v glavo

Otrok s pištolo Profimedias
Iz Clevelanda prihaja žalostna novica, da je triletni deček v glavo ustrelil dojenčka. Krogla se naj bi sprožila po nesreči, ko je otrok prijel pištolo. Letos je v ZDA življenje izgubilo že 45 otrok do 11 let zaradi nasilja s strelskim orožjem, navaja neprofitna organizacija Gun Violence Archive.

"Fascinacija s strelskim orožjem, ki je tako razširjena v naši državi, se mora prenehati," je povedal clevelandski policijski poveljnik Calvin Williams, potem ko je v ponedeljek triletnik ustrelil enoletnega dojenčka v glavo. Malčka so prepeljali v bolnico, kjer je zaradi težke poškodbe umrl. Policija sedaj preiskuje, kdo je prinesel pištolo v hišo, kjer je živela mati s tremi mladoletnimi sinovi, poroča Cleveland.com.

Williams je nesrečo označil kot nesmiselno tragedijo, ki ponazarja neodgovorno ravnanje z orožjem v ZDA. Tako je od začetka leta 2015 v ZDA umrlo že 3.385 ljudi za posledicami nasilja s strelskim orožjem. Po podatkih Gun Violence Archive je bilo 45 žrtev mlajših od 11 let, 150 pa manj kot 18 let.
 
V nekaterih zveznih državah ni potrebno imeti dovoljenja

Eden izmed razlogov za veliko razširjenosti strelskega orožja v domovih Američanov so ohlapni zakoni, ki urejajo področje posedovanja orožja. Tako v nekaterih zveznih državah posameznikom ni treba niti pridobiti dovoljenja za nabavo orožja. V Kansasu lahko na primer orožje kupi in poseduje vsak, ki ne kaže duševnih motenj, drugih omejitev ni. Tudi trgovcem v tej zvezni državi ni potrebno pridobiti dovoljenje za prodajo orožja. 

Ameriški predsednik Barack Obama se je že v svoji kampanji za prvo izvolitev leta 2008 zavzel za strožje zakone o orožju. Poskusi za uveljavitev takih zakonov pa so zaenkrat spodleteli zaradi opozicije močnih orožarskih lobijev in dejstva, da zakone o orožju urejajo zvezne države same.

Komentarjev 2
  • Marjan Valič 07:39 15.april 2015.

    tukaj se vidi kako so pametni amerikanci in potem bi solili pamet celemu svetu ko jebe njih in njeno demokracijo ki posot kamor se upletejo delajo razdor

  • marabunta 21:16 14.april 2015.

    nič čudnega, ko pa lahko ima orožje že vsak k....