Svet
11814 ogledov

Trinajstletnega dečka šest tednov držali v samici

avstralija center za pridržanje mladoletnikov Epa
Trinajstletni deček je 45 dni preživel v samici zaradi manjših prekrškov. Zagovorniki človekovih pravic opozarjajo, da gre za hudo kršitev zakonov.

Avstralijo je pretresel primer iz Queenslanda, v središču katerega je 13-letni deček, po rodu pripadnik avstralskih avtohtonih prebivalcev. Dečka so policisti prijeli po tem, ko se je stepel s 13-letnim dečkom. 

Trinajstletnik je bil 45 dni v samici. Njegov zagovornik Tim Grau je za BBC povedal, da je deček iz obupa poplavil svojo celico z vodo iz stranišča, potem ko mu niso več prinesli pitne vode. Grau je način, kako so dečka pridržali, označil za krutega, še posebej glede na to, da so dečka v preteklosti obravnavali samo enkrat. »Tudi za ta prekršek po mojem mnenju ne bi dobil zaporne kazni,« je poudaril. Dečka so v času, ko je bil zaprt, šest dni imeli na oddelku za odrasle. 

Kaj je razlog, da je bil deček toliko časa v samici, ni znan. Grau sumi, da bi lahko bil vzrok v pomanjkanju osebja v zaporu. »Če je bil zaprt zaradi pomanjkanja osebja in vemo, da je v centru za pridržanje v vsakem trenutku 80 ali več otrok na enkrat, lahko predvidevamo, da so tudi drugi otroci v podobnih razmerah. Upam, da ne, ampak to je lahko bolj pogosto, kot si mislimo,« je povedal. 

Prejšnji teden so dečka vendarle izpustili na prostost. 

avstralija center za pridržanje mladih | Avtor: Epa Epa

Ne gre za osamljen primer takšnega neprimernega ravnanja. Februarja je prišlo na dan, da so 13-letnega dečka z razvojnimi težavami imeli v pridržanju 78 dni. V tem času je sam v celici preživel po 20 ur na dan. 

V Queenslandu trenutno poteka reforma sistema obravnave mladoletnih prestopnikov, ki predvideva zaostrovanje kazni v primeru določenih kršitev varščine in pogojnih izpustov mladoletnikov. Strokovnjaki se bojijo, da se bo števil mladih v zaporih dramatično povečalo. Komisar za človekove pravice Scott McDougall je dejal, da je treba pripraviti smiseln načrt, kako preprečiti otrokom vstop v kazenski sistem. "Skrbi me, da bomo s povečanjem pritiska na sistem, normalizirali neustrezno ravnanje z otroki," je dejal. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 15
  • LukaMB 10:29 18.marec 2023.

    I oni se imajo za kulturne in napredne in si nekako dajo za pravico, da lahko solijo pamet drugim ali pa da nekoga omalovažujejo, tako politično ali v športu in drugod. Imajo za nad-raso medtem pa povemo samo to, da ...prikaži več so te bivši kaznjenci ustvarili svojo državo na podlagi genocida nad staroselci in vmešani so bili v vse vojne na Bližnjem Vzhodu in v Afriki ter politično bili vedno na strani svojih sonarodnjakov v agresiji in zločinih s strani NATO teroristov.

  • LukaMB 02:16 18.marec 2023.

    Pričakovano od arogantnih kaznjenjcev kolonizatorjev in genocidnežev nad ubogimi Aborigini staroselci. Največje svinje v univerzumu so aussie-ji in to je znano.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 15:46 15.marec 2023.

    Še nedavno so jih (aborigine) streljali kot zajce, kasneje jih prisilno kastrirali...Kaj drugega od potomcev kaznjencev niti ni za pričakovati. Glede tega imajo Avstralci še slabšo "genetsko banko" kot v ZDA...