Svet
14 ogledov

Tripoli stresle eksplozije

1/4
Žurnal24 main
V središču Tripolija so danes odjeknile štiri močne eksplozije Natovih sil, tudi v bližini rezidence Moamerja Gadafija. Eksplozije občutili tudi tuji novinarji.
Natove sile so v enajstih tednih operacije Združeni zaščitnik uničile skoraj 1800 vojaških ciljev, vključno s 700 skladišči streliva, 500 tanki, oklepnimi vozili in izstrelišči raket. Poglejte, kako se je nad Tripolijem valil dim po današnjem bombardiranju.

Prva eksplozija je v libijski prestolnici odjeknila nekaj pred deveto uro po lokalnem času, nato so ji v enem izmed redkih nizov napadov podnevi sledile še tri. Eksplozije so občutili tudi v hotelu, kjer so nastanjeni tuji dopisniki.

Kompleks stavb, ki vključuje rezidenco Moamerja Gadafija, je bil sicer že večkrat tarča letalskih napadov zveze Nato. V ponedeljek so letala obstreljevala komunikacijsko omrežje libijskega režima, pri čemer so po navedbah oblasti zadela poslopje nacionalne televizije in sedež vojaške obveščevalne službe. V Natu so bombardiranje televizije zanikali, priznali pa, da je bil cilj letal sedež vojaške obveščevalne službe v predmestju Tripolija.

"Menimo, da se Nato zaveda, da je njegova vojaška misija popolnoma neuspešna. Nihče razen Libijcev nima pravice oblikovati prihodnosti Libije," se je na domnevni napad na poslopje odzval tiskovni predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je pozval Gadafija k odstopu, obenem pa kritiziral vojaško operacijo zveze Nato, saj naj bi zavezništvo po njegovem mnenju prekoračilo mandat Združenih narodov. Med glasovanjem o resoluciji, ki je omogočila napade na Libijo, se je Rusija vzdržala.

Rusija za lajšanje dialoga
V glavno mesto upornikov na vzhodu države je medtem danes kot prvi visoki ruski predstavnik več kot tri mesece po začetku upora proti režimu prispel posebni odposlanec Kremlja za Afriko Mihail Margelov. Kot je dejal novinarjem ob prihodu, je tja prišel z namenom "olajšati dialog med obema taboroma".

"Rusija je v edinstvenem položaju, saj ima še vedno veleposlaništvo v Tripoliju, danes pa se je prišla srečat z uporniki," je še dejal Margelov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.