Svet
17 ogledov

Trkalnik bodo zaprli

Sestavljanje dela sistema  CERN, 2006 Reuters
Veliki hadronski trkalnik, ki leži pod zemljo med Francijo in Švico, bodo zaprli za leto in pol.

V teh 18 mesecih bodo  v Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) nadgradili zmogljivost raziskovalnega centra.

Nadgradnja bo povečala energijske zmogljivosti velikega hadronskega trkalnika, kar je ključno za dokončno potrditev obstoja Higgsovega bozona. Znanstveniki bodo lahko raziskovali tudi nove dimenzije, kot sta supersimetrija in temna snov.

Znanstveniki  julija lani z 99,9-odstotno gotovostjo zatrdili, da so odkrili Higgsov bozon oziroma t. i. božji delec, zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja.

Nadgradnja za 40 milijonov evrov

4,9 milijarde evrov vreden hadronski trkalnik je bil zgrajen v 26,6 kilometra dolgem krožnem predoru, kjer je pred tem deloval elektronski-pozitronski pospeševalnik. Tega so po vsakih sedmih mesecih delovanja ustavili za pet mesecev, medtem ko je hadronski trkalnik deloval tri leta nepretrgoma. Nadgradnja hadronskega trkalnika bo stala predvidoma 40 milijonov evrov.

Kljub zaprtju Cerna znanstveniki ne bodo počivali, saj morajo obdelati ogromno količino zbranih podatkov. "V letu dni bomo imeli več informacij o podatkih, zbranih v minulih treh letih," je pojasnil direktor tehnološkega oddelka v Cernu Frederick Bordry.


Komentarjev 4
  • kreten 19:30 14.februar 2013.

    delat,pa ne bo nobeden lacen,lenuhi

  • mirko 16:29 14.februar 2013.

    Ravno zato iščejo božji delec, da bodo z dvema ribama nahranili dva tisoč ljudi, kot je to naredil Kristus. Vendar jim ga očitno še ni uspelo najt, saj so ljudje vedno bolj lačni in čedalje več jih je. Mogoče ...prikaži več bi se ti znanstveniki morali preselit iz Cerna v davčne oaze, tam bi zagotovo najdli veliko božjih delcev naloženih na bančnih računih.

  • murderone 16:25 14.februar 2013.

    klinček ti pa res ne moraš soditi pomembnosti hadronskega pospeševalnika z svojimi štirimi razredi osnovne šole! Verjetno si pa tam kje iz Ambrusa kjer biva debilna rasa!!!