Svet
16 ogledov

Trojka: Španija ne sme zaspati na lovorikah

EU EPA
Španija je na področju sanacije bančnega sistema zabeležila napredek, a ne sme zaspati na lovorikah, v ločenih poročilih o položaju te ranljive evrske države ugotavljajo mednarodni posojilodajalci - predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Kot so po končanem pregledu v Madridu, ki je potekal konec maja, sporočili predstavniki t. i. trojke, so se španske oblasti v zameno za lanski paket mednarodne pomoči bankam, težak do 100 milijard evrov, že lotile reševanja težav na skoraj vseh frontah.

Španske banke so tako po njihovih solventne in bolj likvidne, finančni trgi pa v odnosu do njih že kažejo več zaupanja.

"Ne glede na to pa tveganja za špansko gospodarstvo, posledično pa španski finančni sektor, ostajajo," so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozorili v IMF. Kot so dodali, Španija še vedno ni uspela odpraviti vseh predkriznih neravnovesij.

V Evropski komisiji in ECB so medtem Madrid pozvali k previdnosti, da bo ohranil pozitivne trende v smeri stabilizacije finančnega sektorja. V tej luči so kot izzive izpostavili slabe gospodarske pogoje, visoko brezposelnost, visok zasebni in javni dolg ter težak položaj na področju nepremičnin.

Posebej jih skrbi socialna napetost, do katere prihaja zaradi težav pri vračanju hipotekarnih posojil. Španija je doslej od mehanizma za stabilnost evra prejela dve tranši posojila, vredni 43,37 milijard evrov. Glede na pričakovanja naj novi obroki ne bi bili potrebni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.