Svet
12 ogledov

Trpi za psihozo

Breivik v avtomobilu. Reuters
Poročilo v Oslu je norveškega terorista Andersa Behringu Breivika spoznalo za neprištevnega.

Psihiatra Torgeir Husby in Synne Serheim sta v 230 strani dolgem poročilu, ki sta ga davi predložila sodišču, ugotovila, da je bil Breivik v času napada neprišteven, je na spletni strani objavil norveški dnevnik VG.

Psihiatra sta med drugim ugotovila, da je Breivik trpel za psihozo. Gre za zdravstveno stanje, ki bi lahko vplivalo na njegovo razsodnost v času napada.

Njuno poročilo mora sedaj preučiti še posebna zdravstvena komisija, na koncu pa bo na sodišču, da odloči, ali je Breivik sposoben odgovarjati za svoja dejanja. Običajna praksa sodišč na Norveškem sicer je, da upoštevajo mnenje izvedencev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bo ocena psihiatrov potrjena, bi to lahko pomenilo, da Breivika ne bi mogli poslati v zapor, ampak bi ga napotili na zdravljenje v psihiatrično ustanovo, še poroča AFP.

Napad je priznal

Norveški desničarski skrajnež Breivik je 22. julija v bombnem napadu v vladni četrti v Oslu in strelskem pohodu na otoku Utoya pobil 77 ljudi. Po pokolu se je predal in je trenutno zaprt v zaporu blizu Osla.

Napad je priznal, ni pa se izrekel za krivega, saj je to "moral storiti". Trdil je tudi, da je na križarski vojni proti multikulturnosti in muslimanski invaziji v Evropi.

Sojenje drugo leto

Sojenje Breiviku naj bi se začelo 16. aprila 2012, trajalo pa naj bi deset tednov. Najvišja zaporna kazen na Norveškem je 21 let, vendar bi lahko 32-letnega Breivika obsodili na višjo zaporno kazen, če bi ugotovili, da pomeni grožnjo za družbo.

Komentarjev 1
  • 1111 14:39 29.november 2011.

    Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja: http://www.zurnal24.si/pravno-obvestilo#kodeks_komentiranja Uredništvo zurnal24.si