Svet
14 ogledov

Trpljenje Cerkve napovedala Marija

1/5
Žurnal24 main
"Cerkev trpi zaradi napadov, grehov, ki obstajajo v njej sami, in to je resnično zastrašujoče," je zatrdil papež ob začetku obiska na Portugalskem in dodal, da je bilo trpljenje papeštva napovedano.

Papež je pozval k očiščenju in pokori znotraj Cerkev, pa tudi k odpuščanju in pravici, pri čemer pa "odpuščanje ne nadomešča pravice". Cerkev je po besedah papeža vedno trpela zaradi notranjih problemov, a "danes to vidimo na resnično zastrašujoč način".

Gre za eno najbolj ostrih izjav Benedikta XVI. glede škandala zaradi spolnih zlorab otrok v Cerkvi. Z njimi je očitno zavrnil prvi odziv Vatikana na spolne zlorabe, ko je Sveti sedež medije ter zagovornike pravic homoseksualcev obtožil, da pritiskajo na Cerkev in še posebej na papeža.

Trpljenje predvideno
Benedikt je novinarjem zaupal svoje prepričanje, da interpretacija Tretje skrivnosti iz Fatime, razkrite leta 2000, zajema tudi trpljenje papeštva in Cerkve zaradi današnje krize seksualnih škandalov.

Devica Marija naj bi leta 1917 trem pastirčkom razkrila tri skrivnosti. Tretja skrivnost je govorila o atentatu na papeža Janeza Pavla II., ki se je zgodil leta 1981.

Benedikt XVI. je sicer že začel proces očiščenja v Cerkvi, saj je v minulih tednih sprejel odstop več škofov, ki so priznali, da so zlorabljali mladoletnike oziroma prikrivali tovrstna dejanja duhovnikov v njihovi pristojnosti. Papež je med drugim minuli teden prevzel nadzor nad konservativnimi Kristusovimi legionarji zaradi razkritja, da je ustanovitelj tega reda zaplodil najmanj enega otroka in spolno zlorabljal mlade semeniščnike.

Kriza vere in Cerkve
Prvi dan obiska, v okviru katerega naj bi se voditelj Rimskokatoliške cerkve dotaknil "sodobnih družbenih vprašanj", se bo papež Benedikt XVI. v Lizboni sestal s portugalskim predsednikom Anibalom Cavacom Silvo in vodil mašo, ki naj bi se je udeležilo med 150 in 200 tisoč ljudi.

Papežev obisk na Portugalskem povezujejo z naglim padcem vernikov v zadnjih letih, kar naj bi njegov obisk v državi popravil.

Družinske težave
Po napovedih naj bi papež med obiskom razpravljal tudi o "težavah sodobne družine", pri čemer naj bi ponovno izpostavil, da zakon lahko povezuje le moškega in žensko in da se mora človeško življenje spoštovati od trenutka njegovega spočetja, s čimer papež izpostavlja stališče proti splavu.

Na Portugalskem se ravno te dni izteče rok za ratifikacijo zakona o istospolnih skupnostih, čemur Cerkev ostro nasprotuje. Analitiki zato menijo, da papežev obisk ravno v tem trenutku pomeni lobiranje zoper ta zakon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.