Svet
67 ogledov

Trump, Brexit, sledi razpad EU?

EU EPA
Zavračanje globalizacije in mednarodnega sodelovanja, ki je obeležilo svetovno gibanje po drugi svetovni vojni, je v vzponu na obeh straneh Atlantika, piše CNN, ki razmišlja, da je naslednja v vrsti za tektonske premike celotna Evropska unija.

Prihodnjih nekaj mesecev bi utegnilo resno zatresti celotno Evropsko unijo, razmišlja CNN. Ta konec tedna bo najverjetneje italijanski premier izgubil referendum o ustavni reformi, ki ga je razpisal, kar bo gotovo rezultiralo v njegovem odstopu, morda celo zmagi evroskeptičnega Gibanja petih zvezdic na predčasnih volitvah.

Avstrija bo z veliko verjetnostjo v nedeljo, kot piše CNN, ravno tako na volitvah izbrala ekstremno desničarskega Norberta Hoferja za predsednika za ponovljenih volitvah. Na prvih volitvah, ki so jih zaradi nepravilnosti razveljavili, je izgubil za las.

Na Nizozemskem je PPV, antiislamska in evroskeptična stranka Geerta Wildersa po zadnjih javnomnenjskih anketah na drugem mestu, takoj za stranko premierja Marka Rutta. V kolikor bi zmagali na prihodnjih volitvah, je Wilders že napovedal "evropsko patriotsko pomlad" in obljubil, da bo - po vzrou Trumpa - "Nizozemsko spet naredil veliko".

Vendar to niso volitve, ki Bruslju povzročajo največje glavobole; ključne za prihodnost Evropske unije so tiste, ki bodo v dveh največjih in najbolj vplivnih članicah: Franciji in Nemčiji. Populistično nasprotovanje zoper evropske migracije vodijo Nacionalna fronta v Franciji in Alternativa za Nemčijo. Čeprav je malo verjetno, da bosta prepričali večino volivcev, je resnična grožnja vse večji razkorak v politikah dveh držav, ki sta od začetka evropskega projekta imeli ključno vlogo. Francija se vse bolj osredotoča sama nase in pušča Nemčijo, da sama vpliva na dogajanje znotraj unije, ki jo je zapustila Velika Britanija.

Kot meni CNN, so to ključni premiki, s katerimi se bo soočala Evropska unija. Piše še, da bo v Nemčiji najverjetneje zmagala Angela Merkel, ki se bo tako soočila s pritiskom "zadnjega branilca" liberalne demokracije in globalizacije v svetu, ki v vse večji meri te ideale zavrača. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Žurnalček 16:21 04.december 2016.

    Če bo in bo zmagalo zavezništvo proti migrantom , se bo EU samo še bolj ujedinila , kajti samo skupaj jih lahko odpičimo nazaj ! Trump pa ne gre proti EU ampak globalizaciji -dumpingu - proti Kitajski , kar je ...prikaži več popolnoma prav in pravično !

  • Avatar praufo
    praufo 14:15 02.december 2016.

    kaj pa imamo od globalizacije navadni državljani ? ... to, da smo vsak dan bolj revni medtem ko multinacionalke ne vedo več kaj še pokupit, gledajo nas pa zato, da še tistih nekaj drobiža zapravimo za traparije, ki nam jih ...prikaži več vsak dan vsiljujejo, ... kje je tista slovenija po letu 90, ko se je zadihalo in zaživelo, ...potem začeli so nam prodajat evropo in evro, pa še nato in kje smo danes ... do grla zapufani, medtem ko voditelji v zameno za mastne bruselske službice klečeplazijo pred to globalistično golaznijo ... neznansko bi bil vesel, če bi evropa včeraj propadla, ne jutri ... in dobro, da se je zgodil brexit, pa tramp, pa še kaj, ker tako ne gre več naprej

  • jakec1575 13:55 02.december 2016.

    Nehajte ze strasit narod s CNN propagando. Naj se CNN ukvarja predvsem s krsenjem osnovnih clovekovih pravic doma. Naj se ukvarja z Obamo, ki je tiho, ko cerkvena mis.