Svet
28 ogledov

Trump: Danes navodilo za zid z Mehiko

Donald Trump EPA
Ameriški predsednik Donald Trump naj bi po pričakovanjih danes odredil gradnjo zidu na meji z Mehiko, poročajo ameriški mediji. S tem bi izpolnil eno ključnih obljub kampanje.

Ameriški predsednik Donald Trump je pozno sinoči na Twitterju objavil: "Za jutri je planiran velik dan za NACIONALNO VARNOST. Med drugim bomo postavili zid." Pričakuje se, da bo Trump na sestanku s predstavniki Ministrstva za domovinsko varnost podpisal navodila, ki omogočajo gradnjo zidu, je objavil Washington Post.

Trump naj bi podpisal tudi odločitve glede postopkov proti mestom, ki nudijo zatočišče ilegalnim migrantom in onemogočajo njihovo deportacijo. New York Times pri tem navaja, da bi Trump ta teden lahko prepovedal izdajanje viz emigrantom iz Sirije in drugih islamskih držav, ki so "nagnjene k terorizmu".

Odziv Toyote na Trumpov pritisk

Največji svetovni proizvajalec avtomobilov Toyota je sporočil, da bo v eno od svojih tovarn v ZDA investiral 600 milijonov dolarjev in s tem ustvaril 400 delovnih mest. Kot so navedli v družbi, je širitveni projekt del njihove lokalizacijske strategije za proizvodnjo vozil tam, kjer jih prodajajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Investicija naj bi okrepila proizvodnjo športnih terenskih vozil v tovarni v zvezni državi Indiana, od koder prihaja tudi novi ameriški podpredsednik Mike Pence, poroča STA.

Aktualne napovedi investicij so po pisanju AFP posledica pritiska novega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je v začetku meseca prek Twitterja napadel Toyoto zaradi načrtovane selitve proizvodnje modelov corolla iz ZDA v Mehiko.

Trump je tvitnil, da to ne bo šlo in naj Toyota dela avtomobile v ZDA ali pa plača visok mejni davek. Delnice Toyote so začele padati, podjetje pa je spomnilo, da ima v ZDA za 21,9 milijarde dolarjev neposrednih naložb, 40.000 zaposlenih in se veseli sodelovanja s takrat še prihodnjo administracijo. Trump na podoben način napada tudi druga podjetja, ki razmišljajo o selitvi delovnih mest v tujino.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Avatar praufo
    praufo 08:33 26.januar 2017.

    prosta trgovina pomeni, da kupiš tam kjer je najcenej in drago prodaš, da najameš najcenejšo delovno silo in potem doma drago prodajaš, ... žal ne more biti vse tako prosto in liberalno, ... kaj bodo delali slovenski delavci, če gre ...prikaži več vse na kitajsko, kaj bodo pridelovali slovenski kmetje, če trgovci uvažajo poceni hrano? ... zaradi proste trgovine, nikogar ne rabimo, razen da nosi denar v trgovine ... kako to odpraviti? ravno to zdaj počne tramp

  • Ferluci 07:57 26.januar 2017.

    To si vse pobrkljal. Vzrok za globalizem je prosta trgovina. Zdaj pa to odpravi, ko si tako pameten.

  • McBobo 21:57 25.januar 2017.

    Sam sem že od samega začetka verjel vanj, zdaj dejstva potrjujejo, da se nisem zmotil.