Svet
1825 ogledov

Trump glede Huaweija stopil korak nazaj

Huawei
Huawei in ameriški tehnološki velikan Google medtem iščeta rešitev za težave.

ZDA so prepoved poslovanja s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei v ponedeljek preložile za 90 dni. Kot so pojasnili na ameriškem ministrstvu za trgovino, je potrebnega nekaj manevrskega prostora, da bi se izognili hudim motnjam na trgu. Huawei in ameriški tehnološki velikan Google medtem iščeta rešitev za težave, ki jih imata zaradi prepovedi.

Ameriško ministrstvo za trgovino je v ponedeljek poudarilo, da odložitev prepovedi poslovanja s Huaweijem ne spreminja odločitve predsednika Donalda Trumpa o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Kot so pojasnili, so Huaweiju le izdali začasno dovoljenje, ki bo temu tehnološkemu gigantu omogočil poslovanje z ameriškimi podjetji.

Določitev dolgoročnih ukrepov

"Začasno splošno dovoljenje operaterjem daje čas, da sklenejo dogovore z drugimi, ministrstvu pa manevrski prostor za določitev dolgoročnih ukrepov za ameriška in tuja telekomunikacijska podjetja, ki so trenutno odvisna od Huaweijeve opreme," je pojasnil ameriški minister za trgovino Wilbur Ross.

Huawei P30 lite Svet Google Huaweiju ukinil dostop do Androida in Google Play

Google  | Avtor: EPA EPA

ZDA so poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, prepovedale prejšnji teden. Podjetja ali države v izvršnem ukazu predsednika Trumpa niso posebej omenjene, a v prvi vrsti naj bi šlo predvsem za ukrep proti Huaweiju.

Med prvimi prepoved upošteval Google

Med prvimi je prepoved upošteval ameriški tehnološki velikan Google, ki s svojim sistemom Android opremlja večino pametnih telefonov na svetu. V nedeljo je sporočil, da prekinja sodelovanje s Huaweijem. Huawei bo izgubil dostop do Googlovih aplikacij, kot sta Gmail in Maps. To bo sicer prizadelo le potencialne kupce novih pametnih telefonov.

Huawei P30 lite Promo Zanimivo Ko nizkocenovni telefon Huawei P30 lite navduši arhitekta in velikega esteta!

Na obstoječih napravah bodo delovale še tudi nekatere druge storitve. V Googlu so danes izrecno omenili funkciji, kot sta Google Play in Google Play Protect. Slednja preveri naložene aplikacije in občasno pregleda napravo. Če odkrije morebitno škodljivo aplikacijo, lahko uporabnika posvari ali pa jo celo samodejno odstrani.

Huawei in Google sicer iščeta rešitev za težave, ki jih imata zaradi prepovedi. "Google je dobro in zelo odgovorno podjetje," je ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei dejal za več kitajskih medijev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • selmanovicelvedina 21:35 24.maj 2019.

    Za zanesljivo in brez tveganja posojiilo. JAZ SEM PRIPRAVLJENA DODELITI FINANCNA POSOJIILA VSEM TISTIM, KI IMAJO SREDSTVA ZA PORAVNAVO DOLGOV. Pridruži se mi po pošti: plavec.joz@gmail.com / WhatsApp: +33758119861

  • silvo82 11:33 21.maj 2019.

    Kitajska lahko uniči Apple. Brez težav. Če bodo nagajali Američani Huaweiu pri androidu, bo Apple ostal brez milijardnega trga. Kitajci bodo pač kupovali Huawei.