Svet
1111 ogledov

Trump ima tokrat močno nasprotnico

Donald Trump Profimedia
Republikanski in demokratski volivci bodo izbirali svoja predsedniška kandidata na strankarskih volitvah v ameriški zvezni državi New Hampshire.

Medtem ko pri demokratih predsednik Joe Biden nima resne konkurence, pa bo pri republikancih tekma med Donaldom Trumpom in Nikki Haley bolj zanimiva.

Nekdanji predsednik ZDA Trump je pred tednom dni na strankarskih zborovanjih v Iowi prepričljivo ugnal vso konkurenco. Tokrat bi bila lahko tekma bolj napeta, saj ankete bivši guvernerki Južne Karoline Nikki Haley napovedujejo okoli 35 odstotkov, v nekaterih anketah pa je s Trumpom celo praktično izenačena.

Pred tokratnim izborom je sicer presenetil nedeljski odstop guvernerja Floride Rona DeSantisa. To bi lahko pomenilo, da se bodo glasovi republikancev, ki ne želijo voliti bivšega predsednika, preselili k Haley. A guverner Floride je Trumpa, ki ga je sicer zadnje leto in pol neprestano žalil, podprl takoj po odstopu iz tekme.

Nikki Haley | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj bi pomenila Trumpova zmaga?

Po prepričanju večine ameriških analitikov bi Trumpova prepričljiva zmaga v New Hampshiru sicer nemudoma končala republikansko tekmo, saj povprečje anket spletne strani 538 Trumpu trenutno v Južni Karolini, kjer bodo volitve 3. februarja, daje 60-odstotno podporo.

Zmaga ali zelo tesen poraz v New Hampshiru pa bi Haley zagotovila nadaljevanje tekme vsaj do Južne Karoline, kjer ji je podpora z osmih odstotkov lani poleti narasla na 25 odstotkov in trend kaže navzgor.

Bidnu napovedujejo gladko zmago

Pri demokratih pa povprečje anket spletne strani 538 napoveduje gladko zmago Bidna pred kongresnikom iz Minnesote Deanom Phillipsom. Tako je mogoče, da se bo del demokratov odločil, da v zadnjem trenutku prestopijo k republikancem in oddajo svoj glas za enega od republikanskih kandidatov, saj je to v tej zvezni državi mogoče.

Ni pa jasno, ali je to dobro za Bidna, ki ostaja izjemno nepriljubljen predsednik in lahko Trumpa premaga le z veliko mobilizacijo volilne baze. Največji motivacijski dejavnik za prihod na volišče pri demokratih pa je še vedno zavračanje Trumpa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 10:25 24.januar 2024.

    Kdorkoli bo že, bo imel težko delo z demsiji, kajti njihov kandidat ima še tretji priimek, ki pa ga iz razumljivih razlogov na vse kriplje skriva - Dominion !

  • Kmodri_ 20:52 23.januar 2024.

    Kandidatov za vodenje za neumnega naroda ni veliko...

  • Ender3 14:13 23.januar 2024.

    Ne razumem veliko Ameriko, da nima več mlajših kandidatov za predsednika. Večino bolj zanima koliko stane galona bencina kot to, kdo jih vodi in zastopa po svetu..