Svet
1249 ogledov

Trump: Jeruzalem je prestolnica Izraela

Trump bo premaknil veleposlaništvo v Jeruzalem Epa
Ameriški predsednik Donald Trump je danes na novinarski konferenci v Beli hiši sporočil, da so ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela in da bodo tja preselile svoje veleposlaništvo. S tem spreminja več desetletno politiko ZDA in tvega sprožitev novega nasilja na Bližnjem vzhodu.

"Odločil sem se, da je čas za uradno priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela. To je pravilna odločitev," je dejal Trump. V isti sapi je zagotovil, da si bo še naprej prizadeval za mir med Izraelom in Palestinci ter da bo podprl rešitev dveh držav v okviru trajnega mirovnega sporazuma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pozval je k miru in strpnosti ter napovedal, da bo ameriški podpredsednik Mike Pence v prihodnjih dneh obiskal Bližnji vzhod.

Trump bo premaknil veleposlaništvo v Jeruzalem Donald Trump Svet Poteza, ki si je ni upal potegniti noben predsednik ZDA

Status Jeruzalema je eno najbolj spornih vprašanj v bližnjevzhodnem konfliktu in je ključno za doseganje miru med Izraelom in Palestinci. Izrael razume celoten Jeruzalem kot svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, prestolnica njihove prihodnje države. Celo ZDA, tradicionalna zaveznica Izraela, se glede tega načeloma niso postavljale na nobeno stran in so doslej vztrajale, da mora biti ta spor rešen v okviru bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj.

Komentarjev 3
  • Avatar čavez
    čavez 22:20 08.december 2017.

    Bravo Trump dol z musliji .

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 13:15 08.december 2017.

    Ne more en "predsednik" neke tretje države ukazati, kje bo kakšna prestolnica. To je isto, kot če bi Robert Mugabe priznal Maribor kot prestolnico Slovenije!

  • minimaxi 07:12 07.december 2017.

    Prestolnica ZDA je Riad, s svojimi arabskimi miljarderji. Trump je pa Dump