Svet
806 ogledov

Trump nad Iran s kibernetskim napadom

Donald Trump Epa
ZDA so v četrtek izvedle kibernetski napad na iranske raketne sisteme, poročajo ameriški mediji. Šlo je za povračilni napad, potem ko je Iran sestrelil ameriško brezpilotno letalo.

Kibernetski napad je onemogočil računalniške sisteme, ki nadzorujejo izstrelitve raket in projektilov, navaja Washington Post. Šlo je za povračilni napad po iranski sestrelitvi ameriškega brezpilotnega letala ter napadih na naftne tankerje, za katere ZDA krivijo Iran, dodaja New York Times.

ZDA bodo proti Iranu uvedle tudi dodatne sankcije. "Iran je trenutno v gospodarski zmešnjavi, gredo čez pekel (...) ampak uvedli bomo dodatne sankcije, veliko hujše," je v soboto dejal ameriški predsednik Donald Trump. Obenem pa je dejal, da bo "najboljši prijatelj Irana" in da bi lahko ta bil bogata država, če bi se odpovedal jedrskemu orožju. "Če se bodo strinjali s tem, potem bodo imeli bogato državo. Zelo bodo srečni in jaz bom njihov najboljši prijatelj." 

Napetosti med ZDA in Iranom so se okrepile, potem ko so se ZDA pod Trumpom lani enostransko umaknile iz jedrskega sporazuma z Iranom in ponovno uvedle sankcije proti državi. Iran je maja ostalim sopodpisnicam zagrozil, da bo postopno začel opuščati dogovor, če ne bodo izvajale svojih obvez.

Po navedbah ameriških medijev so sicer ZDA kibernetski napad pripravljale več tednov, in sicer kot odgovor na napade na naftne tankerje v Omanskem zalivu. Usmerjen je bil proti oborožitvenim sistemom, ki jih uporablja iranska revolucionarna garda, ki je v četrtek sestrelila ameriško brezpilotno letalo in jo Washington obtožuje tudi napadov na ladje.

Na ameriškem obrambnem ministrstvu sicer napada niso želeli ne potrditi, ne komentirati.

Iran je v noči na četrtek nad Hormuško ožino sestrelil ameriško brezpilotno letalo, ker da je kršilo iranski zračni prostor. ZDA na drugi strani trdijo, da je bilo letalo v mednarodnem zračnem prostoru.

Trump je sicer po sestrelitvi že ukazal ameriški povračilni napad, a je po lastnih navedbah deset minut pred izvedbo ukaz umaknil. Napad bi namreč terjal številne smrtne žrtve, kar bi bilo nesorazmerno s škodo, ki jo je ZDA povzročil Iran.

Komentarjev 4
  • Franjo Erman 16:20 23.junij 2019.

    mislim, da se je trump mal pokakal

  • Adriat 10:29 23.junij 2019.

    Iran ne bo napaden v kolikor začnejo ponovno trgovati z dolarjem pri prodaji nafte. Pika.