Svet
1490 ogledov

Trump nad svojega cmeravega kandidata moral spraviti FBI

Brett Kavanaugh
Po drugem dramatičnem dnevu glede zaslišanja kandidata za vrhovnega sodišča je moral Trump stopiti velik korak nazaj: sume posilstva bo preiskoval FBI.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek ukazal zvezni policiji FBI, naj uvede preiskavo obtožb proti kandidatu za vrhovnega sodnika Brettu Kavanaughu. To so doslej ogorčeno zahtevali demokrati, republikanci pa odločno zavračali, vendar so v petek ugotovili, da brez preiskave v senatu nimajo dovolj glasov za potrditev kandidata.

V senatnem odboru za pravosodje se je v petek nadaljevala drama, ki se je v četrtek začela z zaslišanjem Christine Blasey Ford in Kavanaugha. Fordova je opisala, kako jo je Kavanaugh pred 38 leti spolno napadel, republikance pa je zajelo malodušje, ker je delovala kredibilno.

Christine Ford | Avtor: Profimedia Profimedia

Nato je nastopil Kavanaugh in republikancem uvodoma dal krila, ko pa se je dim razkadil, je bilo vse več ocen, da njegov nastop ni bil niti najmanj primeren za nekoga, ki želi postati član najvišjega sodnega telesa v ZDA. Kavanaugh je bil nesramen do demokratskih senatorjev in senatork, ko je s solzami in smrkanjem zatrjeval, da je nedolžen. Tega si doslej ni privoščil še noben kandidat za vrhovnega sodnika, niti večina drugih kandidatov za zvezne položaje, ki potrebujejo senatno potrditev.

Kavanaughov nastop je Trumpa glede na njegov sicer osamljen tvit navdušil, čemur pa analitiki in tisti, ki predsednika poznajo, ne verjamejo preveč. Trump nima rad cmeravih moških, ne glede na to, ali se jim dogaja krivica ali ne.

Trump je v petek rezervirano hvalil Kavanaugha, obenem pa tudi Fordovo. Doslej je praviloma ostro napadel vsako žensko, ki je njega ali njegove zaveznike obtožila spolnega napada. Trump se tudi zaveda anket, tako javnih kot strankarskih, ki kažejo, da republikanci pred novembrskimi volitvami pospešeno izgubljajo ženske glasove.

Tehtnico (vsaj začasno) prevesil napadeni republikanec 

Potem, ko je republikanski senator iz Arizone Jeff Flake pozval k preiskavi FBI in sta se mu pridružili še kolegici iz Maina in Aljaske Susan Collins ter Lisa Murkowski, pa je popustil tudi Trump in sprejel zahtevo po preiskavi, ki pa "mora biti omejena v obsegu in trajanju" - le na kredibilne obtožbe proti Kavanaughu in najdlje do 5. oktobra.

Flake je najprej glasoval s kolegi v pravosodnem odboru za potrditev Kavanaughove kandidature in republikansko vodstvo je nameravalo opraviti glasovanje pred celotnim senatom že danes. Nato pa sta ga na hodniku senatne zgradbe napadli dve ženski, ki sta po lastnih besedah doživeli podobno kot Fordova ter ga nadrli. "V oči me glej, ko ti govorim," je dejala ena od njiju, ki je trdila, da žrtev spolnega nasilja, kot je sama, sedaj ne bo nihče več jemal resno. Malo zatem je Flake povedal, da ne bo glasoval za Kavanaugha brez preiskave.

Kandidatura vse bolj cepi ameriško družbo

Kongresna policija je v petek aretirala skoraj 100 ljudi, večinoma žensk, ki so bile ogorčene zaradi Kavanaughove potrditve v odboru. Za demokrate je boj proti njegovi potrditvi postal nujen. "Vse se vrača, vse se plača," je grozil Kavanaugh med zaslišanjem in napovedal, da bodo njegove sodne odločitve šle le v eno samo smer, in sicer v desno.

Za republikance je njegova potrditev trenutno prav tako nujna, ker lahko po novembru izgubijo večino v senatu. Boj za ali proti Kavanaughu je po nekaterih ocenah razdelil Ameriko podobno kot državljanska vojna v 19. stoletju. Za demokrate je pomembna le blokada in upanje na ugoden razplet volitev novembra, republikanci pa bi ta hip potrdili kogarkoli.

Gre za to, da skušajo za prihodnja leta ali desetletja dobiti na svojo stran vejo oblasti, ki potrjuje ali zavrača zakone kongresa ali odločitve predsednika. Demografske spremembe so bolj naklonjene demokratom, ki Kavanaugha zavračajo še iz enega zanje pomembnega razloga. Trump ga je namreč med številnimi konservativno ustreznimi kandidati izbral zato, ker meni, da predsednika ZDA, dokler je na položaju, ne bi smeli civilno ali kazensko preganjati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.