Svet
15 ogledov

Trump napovedal, kaj bo storil takoj po prisegi

Donald Trump EPA
Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je v ponedeljek objavil video napoved svoje politike po prevzemu položaja.

Med drugim je napovedal odpoved tihomorskemu prostotrgovinskemu sporazumu (TPP) s prvim dnem njegovega mandata. Na vprašanja novinarjev pa očitno še ni pripravljen.

Trump ni imel novinarske konference vse od 27. julija, zadnja dva tedna po zmagi na volitvah pa še ni pokazal pripravljenosti na srečanje z množico novinarjev in odgovarjanje na vprašanja. Šefica njegove kampanje Kellyanne Conway je v ponedeljek zagotovila, da bo tiskovna konferenca kmalu, trenutno pa ni časa, ker je Trump izjemno zaposlen z načrtovanjem vlade. V ponedeljek je imel neformalni pogovor z voditelji večjih ameriških televizij in njihovimi lastniki, danes pa naj bi se sestal z uredniki nekaterih medijev, med njimi New York Timesa.

Objavil je posnetek

Američanom je v ponedeljek mimo novinarjev poslal video sporočilo z grobo razlago ukrepov v prvih stotih dnevih njegove vlade po prisegi 20. januarja 2017. V njem je zagotovil, da tranzicija poteka gladko in učinkovito, pri njej sodelujejo nadarjeni domoljubi, ki bodo del vlade, ki bo Ameriko spet naredila veliko.

 

Glavno načelo njegove vlade bo "Amerika na prvem mestu". Trump želi, da se naslednja generacija izdelkov in inovacij zgodi v Ameriki, s čimer se bo ustvarilo bogastvo in delovna mesta za ameriške delavce. Tranzicijski ekipi je naročil, naj naredi seznam ukrepov, ki jih bo lahko začel z izvršnimi ukazi od prvega dne naprej.

Glede trgovine bo izdal obvestilo, da ZDA odstopajo od prostotrgovinskega sporazuma na območju Pacifika (TPP) in se bodo namesto tega pogajali bilateralno z državami za trgovinske pogodbe, ki bodo vrnila delovna mesta in industrijo nazaj v ZDA.

Ukinil bo vse omejitve pri proizvodnji premoga in nafte 

Na področju energije bo ukinil vse omejitve glede proizvodnje energije, premoga in nafte, ki ubijajo delovna mesta in bo ustvaril milijone novih delovnih mest.

Pri raznih regulacijah bo pravilo to, da bodo za vsako novo regulacijo morali ukiniti dve stari, Pentagon bo moral razviti celoviti načrt za zaščito ključne infrastrukture pred računalniškimi napadi hekerjev, ministrstvo za delo pa bo nemudoma raziskalo kršitve programov viz, ki spodkopavajo ameriške delavce z imigracijo.

Trumpovi visoki državni uradniki po odhodu s položaja pet let ne bodo smeli delati kot lobisti, do smrti pa ne bodo smeli delati za tuje vlade. To so le uvodni ukrepi, ostale pa bo še naznanil.
Trumpa in republikanske večine v kongresu se najbolj boji okoli 2,1 milijona zveznih javnih uslužbencev, kajti republikanci jim že stoletje skušajo znižati ugodnosti. V ZDA je tako, da imajo državni uslužbenci nižje plače, kot bi jih lahko dobili v zasebnem sektorju, vendar jih je skoraj nemogoče odpustiti, imajo zagotovljeno zdravstvo in pokojnine ter druge ugodnosti.
Trump je obljubil, da v prvih 100 dnevih vladanja ne bo zaposlil novih državnih uslužbencev, ne glede na upokojitve starih. Izjema bodo zvezni policisti, vojska, nacionalna varnost in javno zdravje. Obenem namerava povečati število mejnih policistov in imigracijskih agentov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Žurnalček 20:02 23.november 2016.

    nadaljevanje : , pregnal nazaj vse brez dovoljenj , je to novih 3m del. mest v kmetijstvu in živinoreji in pa zopet od njih davki . Nerodno pa je , da kakaor se bo dvignila USA , za isti procent ...prikaži več bodo padle vse ostale države . In USA bo zopet "velika" na osnovi posojil posojil ,kar je skregano z zdravo logiko , ampak tako je na tem svetu.

  • Žurnalček 20:01 23.november 2016.

    Kaj bo naredil ? Najprej bo začel z javnimi deli , za katere bo rabiil kredite. Ker USA svojega nimajo , bo $ zelo iskana valuta na bančnem trgu , dvignile se bodo obresti in za zadolžene države , bo ...prikaži več nastala še hujša kriza , zlasti za naftne , ki bodo prisiljene da nafto zopet računajo v $ . Vse to je Reaganizem , z razliko porabe denarja , ne v orožje - vojna zvezd - amppak j javno dobro . Že samo s tem bo zopet USA velika ! Sledi preklic trgovinskih sporazumov , kjer pa ne bo mogel preklicati , pa bo uveljavi protidampinški zakon in nabil Kitajcem tudi 500% carine , če bo računica tako pokazala. S tem bo prisilil USA firme , ki so preselile proizvodnjo na Kit. , da se vrnejo , kajti dumping bodo morale plačevati firme iz svojih dobičkov , kar pa ne bo znesel in bodo proizvodnjo vrnili v USA v obsegu , pokritja samo USA trga. Tu si lahko obeta 1m del mest , kakor tudi od njih davke. Če bo in bo , ker je zakon tisti , ki ne dovoljuje ilegalcem bivanje v USA , pregnal nazaj vse brez dov

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:21 23.november 2016.

    Vprašanje kaj bo dejansko naredu. Sam če misl da bo lahko spet na polno onesnaževal naj se kr priprav na bolj bolno prebivalstvo in s tem povezano manjšo produktivnost.