Svet
2266 ogledov

Trump noče slišati, kar mu govorita CIA in FBI

Donald Trump
1/2
Epa
Ameriške varnostno-obveščevalne agencije imajo povsem drugo mnenje glede tega, kaj so danes glavne grožnje svetu in ZDA kot pa njihov vrhovni poveljnik, predsednik ZDA Donald Trump.

Šefi agencij so o tem v torek poročali v senatnem odboru za obveščevalne dejavnosti. Šlo je za dopolnitev rednega letnega poročila o oceni groženj po svetu, nastopili pa so med drugim nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dan Coats, direktorica obveščevalne agencije Cia Gina Haspel in direktor zvezne policije FBI Christopher Wray. V ocenah so pustili vtis, da so v popolnem nasprotju z ocenami predsednika.

Obveščevalna ocena namreč med grožnje ameriški nacionalni varnosti ne uvršča nezakonitega priseljevanja čez južno mejo, s čimer Trump vneto straši državljane. Poročilo le mimogrede omeni, da se bo nezakonito priseljevanje v ZDA nadaljevalo, migranti pa da se bodo zaradi lastne varnosti skušali organizirati v karavane.

Trump je maja lani odmevno odstopil od iranskega jedrskega sporazuma z mnenjem, da je zadeva katastrofalna polomija, ki Iranu odpira pot do jedrskega orožja. Obveščevalna ocena pa pravi, da Iran sodeluje z drugimi podpisniki sporazuma, ki za zdaj deluje in bo tudi letos, kar po njihovem mnenju pomeni, da je grožnja Irana z jedrskim orožjem manjša.

Donald Trump, Kim Jong-un | Avtor: Epa Epa

Trump je lani po svojem vrhu z voditeljem Severne Koreje Kim Jongom-unom v Singapurju izjavil, da jedrska grožnja Severne Koreje več ne obstaja. Dan Coats pa je v senatu zdaj razložil, da obveščevalni podatki potrjujejo, da se Kim ne bo jedrsko razorožil, niti ne bo odstranil zmogljivosti za proizvodnjo novega jedrskega orožja. "Voditelji režima vidijo v tem orožju ključno sredstvo za lastno preživetje in se mu ne bodo odpovedali," je dejal Coats.

Kim res ni izstrelil nobene rakete, toda ... 

Coats je sicer priznal dejstvo, da Kim v letu dni ni preizkusil nobene jedrske bombe in izstrelil nobene rakete, sposobne za prenos tega orožja. Vendar pa je dejal, da obveščevalne agencije beležijo dejavnosti Severne Koreje, ki niso v skladu z razorožitvijo.

Trump namerava umakniti vojake iz Sirije, ker meni, da so tam uspeli poraziti teroristično skupino Islamska država (IS). Njegovi obveščevalci mu pravijo, da IS ostaja teroristična in vstajniška grožnja tako v Iraku kot Siriji. Pravijo mu tudi, da bo sirski predsednik Bašar al Asad po ameriškem umiku skupaj z Rusijo in Iranom utrdil nadzor nad Sirijo.

Globalni vpliv Rusije in Kitajske, ki sta po mnenju ameriških obveščevalcev danes trdneje povezani kot kdajkoli od 50. let prejšnjega stoletja, raste. Obenem pa se vpliv ZDA zmanjšuje. "Zavezniki iščejo večjo neodvisnost od ZDA kot odgovor na njihovo dojemanje sprememb ameriške politike glede varnosti in trgovine," pravi poročilo. Trump sicer že dve leti močno napada zaveznike in sproža trgovinske vojne.

Coats je izrazil prepričanje, da bo Rusija skupaj z drugimi skušala izkoristiti družabne medije in druga sredstva za vplivanje na predsedniške volitve v ZDA leta 2020. To se bo dogajalo z boljšimi zmogljivostmi in novimi taktikami, saj se Rusi in drugi nasprotniki ZDA učijo iz izkušenj.

V ZDA še vedno poteka preiskava o ruskem vpletanju v predsedniške volitve 2016 na strani Trumpa. Poročilo pravi, da bo Rusija še naprej vnašala razdor med zahodne demokracije.

Glede Afganistana pa obveščevalci menijo, da letos ne bo ne vladni strani in ne talibanom uspelo prevladati, če se bo sedanja raven ameriške podpore vladi ohranila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.