Svet
31 ogledov

Trump okrcal Merklovo, Bruselj v skrbeh

Donald Trump EPA
Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je v pogovorih za britanski Times in nemški Bild, obljavljenih za vikend, med drugim kritiziral migracijsko politiko Angele Merkel ter ocenil, da je izstop Britancev iz unije dobra stvar in da bodo sledile tudi druge države.

Zaradi begunske krize v Evropi je v omenjenih intervjujih Donald Trump kritiziral tudi nemško kanclerko Angelo Merkel, ker je v državo spustila tako veliko število migrantov. Namignil je, da bi to lahko predstavljalo tudi varnostni problem.

"Mislim, da je naredila zelo katastrofalno napako, to je, ko je sprejela vse te ilegalce, saj veste, ko je sprejela vse te ljudi od vsepovsod, od koder so prišli. In nihče niti ne ve, od kje so prišli," je dejal Trump, ki sicer Merklovo, kot je dejal, "zelo spoštuje".

Zaskrbljenost v Bruslju 

V EU se po kritikah novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa konec minulega tedna danes vrstijo izrazi zaskrbljenosti, pozivi k enotnosti in opozorila, da je treba vendarle najprej počakati na njegovo potrditev v petek.

Vodja nemške diplomacije Frank-Walter Steinmeier je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov unije ocenil, da bo prvo letošnje zasedanje vodij evropskih diplomacij pod vplivom Trumpovih izjav, ki so pretresle Bruselj.

Steinmeier je zaskrbljen tudi zaradi Trumpovih izjav v povezavi s trgovinsko politiko ter pričakuje, da bo nova ameriška administracija spoštovala mednarodno pravo in pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je medtem ob prihodu na zasedanje v Bruslju ocenil, da je najboljši odziv na Trumpove kritike enotnost Evropejcev. "Moč Evrope je njena enotnost," je poudaril.

Številni zunanji ministri so izpostavljali, da je treba najprej počakati na Trumpovo potrditev. Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak je na primer poudaril, da ni smiselno komentirati komentarjev ljudi, ki še niso prevzeli položaja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar praufo
    praufo 13:06 17.januar 2017.

    meni ni jasno zakaj je potrebno toliko časa od izvolitve do polnega upravljanja države, predhodnik je po nareku svojih gospodarjev v tem času marsikaj ušpičil, poslal tole vojsko na mejo z rusijo, in odpoklical toliko ruskih diplomatov, putin ima živce ...prikaži več in je potrepežljiv, druge ni, sicer bi že počilo, kar si bivše vodstvo iskreno želi, ... no kaj bi blo pa potem. .... vojna, kakšna že, najebal pa malo ljudstvo, ... vse v imenu prestiža

  • erikkk 11:36 17.januar 2017.

    Do sedaj je res bilo tako od dosedanjih voditeljev ... Trump pa je čist neku drugega njega se neda podkupit niti ni pohlepen .. ampak res želi spremembe na bolje..

  • erikkk 11:34 17.januar 2017.

    Trump je povedal pravilno... razni lopovsi EU kljukci pa je jasno da se bojijo , se ne čudim