Svet
1361 ogledov

Trump opravičuje ofenzivo na Kurde: Niso nam pomagali v Normandiji

1/2
Epa
Kongres pripravlja sankcije: Erdoganu bi zamrznili premoženje

Potem ko so ZDA s severovzhoda Sirije umaknile svoje enote in sirske Kurde izpostavile turški vojski, ameriški senat pripravlja načrt za uvedbo sankcij proti Turčiji. Kot je znano, je ameriški predsednik Donald Trump na sevevzhodu Sirije umaknil ameriške vojake in tako Turčiji odprl vrata za invazijo. 

Predlog zakona predvideva zamrznitev premoženja vodilnim turškim državnim uradnikom na čelu s predsednikom države Recepom Tayyipom Erdoganom in kazen za vse Američane in podjetja, ki poslujejo s turško vojsko, dokler se ta ne umakne iz Sirije. Da bi se izognil morebitnemu Trumpovem vetu, bi moral biti zakon v obeh domovih kongresa potrjen z dvotretjinsko večino.

Več kongresnikov republikanske in demokratske stranke meni, da izdaja Kurdov pomaga Rusiji, Iranu in Turčiji ter tlakuje pot za ponovno okrepitev Islamske države.

Trump: Kurdi nam niso pomagali v Normandiji

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia
Trump je je sicer turško ofenzivo proti Kurdom označil za slabo idejo in ponovil nedoločene grožnje turški ekonomiji. Dejal je tudi, da se Kurdi in Turki bojujejo že stoletja.

"Kot je nekdo zapisal v zelo, zelo močnem članku danes, nam niso pomagali v drugi svetovni vojni, niso nam na primer pomagali v Normandiji," glede Kurdov pravi Trump. 

Turška vojska je v sredo začela ofenzivo z letali in topništvom, nekaj ur kasneje pa še z ofenzivo kopenskih sil. Zaradi agresije danes zaseda Varnostni svet ZN, v soboto pa bo v Kairu zasedala Arabska liga na zahtevo Egipta. 

"Turške oborožene sile in sirska narodna vojska so začele operacijo Izvir miru na severu Sirije," je turški predsednik Erdogan zapisal na družbenem omrežju Twitter. Dodal je, da je operacija uperjena proti skrajni sunitski skupini Islamska država ter kurdski milici YPG, ki je po mnenju Ankare povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki se v Turčiji bori proti tamkajšnjim oblastem.

Nad Kurde z vojaškimi letali in topništvom

Turška državna radiotelevizija TRT je poročala, da je turška vojska napadla pet oporišč kurdske milice v mestu Ras al Ain na severovzhodu Sirije in ob meji s Turčijo. Objavila je tudi posnetke turških vojaških letal F16, ki so poletela iz vojaške baze v Diyarbakirju na jugovzhodu Turčije.

Začetek letalskih napadov so potrdile tudi enote kurdske milice, ki so danes razglasile tridnevno splošno mobilizacijo.

"Turška vojaška letala so začela letalske napade na civilna območja. Med prebivalci tega območja vlada velika panika," je tvitnil Mustafa Bali, tiskovni predstavnik Sirskih demokratičnih sil (SDF), ki jih sestavljajo v glavnem kurdske enote in ki nadzorujejo obsežna območja na severovzhodu Sirije.

Letalskim napadom naj bi se po poročanju tujih tiskovnih agencij, ki se sklicujejo na vire v turški vojski, kasneje pridružilo tudi topništvo.

Erdogan že kaznoval tiste, ki ofenzivi nasprotujejo

Recep Tayyip Erdogan | Avtor: Profimedia Profimedia
Turčija ofenzivo utemeljuje s potrebo vzpostavitve varnega območja za vrnitev beguncev in lastne varnosti pred kurdskimi borci, ki jih ima za teroriste, čeprav so se zadnja leta skupaj z ZDA uspešno borili proti IS.

Ob začetku ofenzive je Turčija posredovala tudi proti svojim državljanom, ki se ne strinjajo z napadom na Sirijo, in policija je uvedla kazenske postopke proti 78 osebam, ki naj bi z nasprotovanjem vojni vzbujali sovraštvo.

Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini je v sredo opozorila, da enostransko ukrepanje Turčije ogroža napredek koalicije proti IS, spodkopava stabilnost celotne regije, povečuje trpljenje civilistov in povzroča dodatno razseljevanje. EU po njenih besedah vztraja, da se morajo sirski begunci vrniti domov, ko bodo za to izpolnjeni pogoji. Vsak poskus spreminjanja demografije pa da bo nesprejemljiv.

Gre za tretjo ofenzivo Turčije proti kurdski milici v Siriji v zadnjih treh letih. Prva večja turška ofenziva v Siriji je bil Ščit Evfrata avgusta 2016, njen namen pa je bil ustaviti borce skrajne skupine Islamska država ter preprečiti milicam YPG, da bi na severu Sirije pridobile še več ozemlja. Januarja 2018 pa je turška vojska skupaj s sirskimi uporniki začela ofenzivo Oljčna vejica v kurdski enklavi Afrin na severu Sirije. Nadzor nad Afrinom so prevzeli marca lani.

 

Komentarjev 2
  • maresem 18:23 10.oktober 2019.

    butel rumenoglavi

  • blayo 12:16 10.oktober 2019.

    Hmm, a Savdska Arabija je pomagala v Normandiji?