Svet
37 ogledov

Trump podpisal ukrepe za gradnjo zidu

Donald Trump EPA
Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal ukrepe za omejevanje priseljevanja in gradnjo zidu na meji z Mehiko. Kot je napovedal v intervjuju za ABC News bodo gradnjo začeli v nekaj mesecih.

Ameriški predsednik Donald Trump je izpolnil včerajšnjo napoved, o velikem dnevu za nacionalno varnost. Podpisal je ukrepe za začetek gradnje zidu na meji z Mehiko in ukrepe za omejitev sredstev ameriškim mestom, ki so "zatočišča" nelegalnim migrantom in v celoti ne upoštevajo zveznih zakonov. Odloka je podpisal med obiskom ministrstva za domovinsko varnost, ki bo tudi pristojno za njuno izvajanje.

V nagovoru uslužbencev ministrstva za domovinsko varnost je Trump napovedal, da so ZDA sredi krize zaradi migracij in s postavitev zidu bo pozitvno vplivala tako na ZDA kot Mehiko: "Rešili bomo tisoče življenj, tisoče služb ... " Večkrat je poudaril tudi, da bosta obe državi na ta način postali bolj varni. 

V povezavi z ukrepi je napovedal tudi, da bodo ZDA zaposlile 10.000 migracijskih uradnikov in dodatnih 5.000 uslužbencev za nadzor meje.

Načrtovanje zidu se začenja nemudoma

Trump je v današnjem intervjuju za ABC News sicer napovedal, da bi se gradnja zidu lahko začela v nekaj mesecih, a načrtovanje tega ogromnega projekta se začenja nemudoma. Sredstva naj bi sprva zagotovili iz davkoplačevalskih sredstev in nato zahteval povračilo stroškov od Mehike. Ta sicer na te ideje ne pristaja, a je Trump vztrajal, da naj bi pogajanja začeli "relativno kmalu".

"Povem vam, plačilo bo. Morda v zapleteni obliki, a bo," je vztrajal Trump in nadaljeval, da je njegov načrt dober za ZDA in tudi za Mehiko. Mehiški predsednik Enrique Pena Nieto se je odzval na Trumpove besede in odpovedal svoj obisk v ZDA. Ponovil je, da Mehika ne bo plačala gradnje zidu.  

Republikanski predsednik naj bi v prihodnjih dneh omejil tudi zakonito priseljevanje, ki bo vključevalo tudi omejitev za begunce. Omejitve naj bi se nanašale predvsem na posameznike iz muslimanske države. Ameriški mediji pri tem omenjajo Sirijo, Sudan, Somalijo, Irak, Iran, Libijo in Jemen.

Komentarjev 6
  • Avatar praufo
    praufo 14:53 26.januar 2017.

    kakšen tunel že bo, ampak teh ne bodo delal krti, je pa res, da se tunel kaj hitro najde, množice, ki se prosto gibljejo po zemlji je pa težje obvladat ... mogoče je zato tudi cmerar naštrikal kolobarje britvic, strokovno je pa to ovira

  • Avatar praufo
    praufo 14:51 26.januar 2017.

    kaj hočeš povedat ??? davčne stopnje so administrativni ukrep protekcionizma, sicer bo ta globalizem šel v grozljive skrajnosti, ki si jih ne znamo in ne moremo predstavljat, pa še vedno bomo govorili o svobodnem pretoku kapitala ... zamislite si neko ...prikaži več točko takšnega toka, ko bo 100 prebivalcev te plave kugle imelo v lasti skoraj cel svet, miljarde folka pa ne bodo imele niti za liter vode na dan, ker ne bo s čim plačat (no tako je recimo danes v nigeriji)

  • Aleander 14:26 26.januar 2017.

    Mehika je že začela plačevati - z umikom ali zmanjšanjem tujih investicij zaradi Trumpove napovedi o dvigu davčnih stopenj. Primer: Toyota :) To je dokaz kako lahko "bogataš" uničuje "reveža" - cilj igre kapitalizma. In potem se čudimo ...prikaži več ISISu, raznim "teroristom" ipd., ki jim dopiz...di ameriške prevlade, izkoriščanja in uničevanja gospodarstva ter ljudi.