Svet
62 ogledov

Trump Putinu ponudil pomoč

Napad v St. Petersburgu EPA
Ameriški predsednik Donald Trump je v telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom obsodil včerajšnji teroristični napad v Rusiji. Sogovorniku je ponudil pomoč.

Bela hiša je po telefonskem pogovoru med Donaldom Trumpom in Vladimirjem Putinom objavila, da je ameriški predsednik izrazil globoko sočutje družinam ubitih in ponudil pomoč pri iskanju odgovornih za napad. "Sogovornika sta se strinjala, da mora biti terorizem odločno in hitro poražen," še sporoča Bela hiša.

Putin je sicer že včeraj, le nekaj ur po napadu sprožil povračilne napade; ruski bombniki so po njegovem ukazu krenili v napad na položaje tako imenovane Islamske države okrog Damaska.

Teroristični napad v St. Petersburgu | Avtor: Profimedias Profimedias

Preiskava se nadaljuje

Po napadu v Sankt Peterburgu so danes po vsem mestu močno poostreni varnostni ukrepi. Pospešeno nadaljujejo iskanje krivca za eksplozijo, v kateri je življenje izgubilo enajst ljudi. Mediji pišejo, da naj bi bil osumljenec iz Osrednje Azije, s povezavami s skrajnim islamom.

Ruski mediji poročajo, da je iskanje krivca za napad osredotočeno osumljenca iz Kirgizistana. Moški naj bi bil star 23-let in povezan s skrajnim islamom. Kirgizistanske varnostne sile so sporočile, da je bombaš Akbarzhon Jalilov, rojen leta 1995 v Oshu.

Vsi dostopi do podzemne železnice so še dodatno nadzorovani. Okrepljeni varnostni ukrepi veljajo tudi na avtobusih in tramvajih. V prestolnici Moskvi prav tako na letališčih, železniških postajah in postajah podzemne železnice patruljirajo številni policisti, poroča STA.

Glede na poročanje ruskih medijev naj bi se preiskava osredotočila na moškega iz Osrednje Azije. "Glede na eno različico dogodkov je bombo nosil samomorilski napadalec," je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal vir iz varnostnih krogov. Glede na to, kar naj bi ugotovili do sedaj, naj bi bil moški star 23 let in bil povezan z skrajnim islamom.

Napad v St. Petersburgu | Avtor: EPA EPA


Po drugi strani pa agencija Tass navaja vir, da sta bila v dejanje vpletena moški in ženska, stara okrog 20 let, iz Osrednje Azije. Oblasti so v ponedeljek iskale dva osumljenca, ki so ju odkrile na posnetkih nadzornih kamer.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • sprehajalec 10:21 05.april 2017.

    Predlagaš socialno službo, kot orodje za rešitev problema skrajnega islamizma?

  • Miran Kušar 02:12 05.april 2017.

    "Sogovornika sta se strinjala, da mora biti terorizem odločno in hitro poražen," še sporoča Bela hiša..........................................................In to bosta dosegla z MIGI in F16. Bedaka!

  • Avatar čavez
    čavez 13:19 04.april 2017.

    Če ne islam pa muslije isto sranje.