Svet
2112 ogledov

Trump: Rezultat napada na Sirijo ne bi mogel biti boljši

Donald Trump
Rusija že sklicala izredno sejo Varnostnega sveta ZN.

Ameriški predsednik Donald Trump je danes glede napada, v katerem so ZDA skupaj s Francijo in Veliko Britanijo napadle položaje v Siriji, zapisal, da rezultat ne bi mogel biti bolšji. Zahvalil se je tudi Londonu in Parizu.

"Popolno izvršen sinočnji napad. Hvala Franciji in Veliki Britaniji za njuno modrost in moč njune dobre vojske. Rezultat ne bi mogel biti boljši. Naloga opravljena!" je Trump zapisal na Twitterju.

Washington, London in Pariz so davi po srednjeevropskem času izvedle napad na cilje v Siriji. Tarča so bila poslopja v bližini Damaska in Homsa, povezana s proizvodnjo kemičnega orožja. Šlo je namreč za odgovor na domnevni kemični napad v sirski Dumi, za katerega Zahod odgovornost pripisuje sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

Trump pa je sporočil še, da je ponosen na veliko ameriško vojsko, ki bo ob porabi več milijard dolarjev kmalu najboljša v vsej zgodovini ZDA. "Nič ji ne bo niti blizu," je poudaril.

Vladimir Putin | Avtor: Profimedia Profimedia

Putin: Gre za dejanje agresije

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da so ZDA, Francija in Velika Britanija kot izgovor za napad uporabile domnevni kemični napad, ki da je bil le uprizorjen. Kot stalna članica je že sklicala izredno sejo VS ZN, na kateri naj bi razpravljali o "agresivnih dejanjih ZDA in njenih zaveznic".

"Dejanje agresije je bilo nad suvereno državo zagrešeno brez odobritve Varnostnega sveta ZN in ob kršenju ustanovne listine ZN ter norm in načel mednarodnega prava," je glede na izjavo Kremlja še sporočil Putin.

napad na Sirijo | Avtor: Profimedia Profimedia

V Moskvi dodajajo, da so zahodne sile "cinično" izvedle vojaško posredovanje nekaj ur, preden naj bi ekipa Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) začela preiskavo domnevnega kemičnega napada na Dumo v Vzhodni Guti, ki je bil povod za napad ZDA, Francije in Velike Britanije. Trenutno stopnjevanje razmer v Siriji ima "uničevalen učinek na celoten sistem mednarodnih odnosov", so še dodali. 

Današnja seja VS ZN se bo začela ob 17. uri po srednjeevropskem času. Kot so ob tem navedli na ruskem zunanjem ministrstvu, bodo od članic varnostnega sveta zahtevali "ustrezno oceno" napada na cilje v Siriji. Zahtevali bodo tudi preprečitev nadaljnjih tovrstnih agresivnih dejanj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Luis Horvat 22:08 14.april 2018.

    Bravo Trump zradiraj te musliče ,saj ni nobene škode ,koristno delo opravljaš saj od tam prihaja samo morilska golazen..

  • minimaxi 19:10 14.april 2018.

    Dolnad Dump,upam da so ti tvoji butasti hlapci razložili razliko med Sirijo in Slovenijo.

  • Avatar čavez
    čavez 17:39 14.april 2018.

    To mi delaj zrediraj bližnji vzhod.