Svet
998 ogledov

Trump se zanima za nakup Grenlandije

Grenlandija
1/5
Profimedia
Na Danskem so se spraševali, ali gre za prvoaprilsko šalo.

Ameriški predsednik Donald Trump si prizadeva, da bi ZDA kupile Grenlandijo, danes poroča ameriški časnik Wall Street Journal. Po pisanju časnika se je najbolj znani nepremičninski mogotec o možnostih za nakup največjega otoka na svetu že posvetoval s svojimi svetovalci, prihodnji mesec pa naj bi obiskal Dansko, sedanjo lastnico Grenlandije.

Grenlandija | Avtor: Profimedia Profimedia

Po navedbah neimenovanih virov se je Trump zanimal za naravne vire in geopolitični pomen otoka, ki ga večinoma prekriva led. Časnik ugiba, da želi okrepiti ameriško vojaško navzočnost na Arktiki. Trenutno je najbolj severni ameriški vojaški kompleks zračno oporišče Thule na severozahodni obali Grenlandije.

Je mislil resno?

Ameriška tiskovna agencija Associated Press je kasneje poročala, da je neimenovani Trumpov zaveznik priznal, da se je predsednik pogovarjal o nakupu Grenlandije, a je prepričan, da ni mislil resno, navaja nemški Deutsche Welle.

Grenlandija | Avtor: Profimedia Profimedia

Trump naj bi septembra obiskal Dansko, a za zdaj ni informacij, da se bo z danskimi predstavniki pogovarjal tudi o možnostih za nakup Grenlandije.

Danska: Povečan interes za vlaganje

Grenlandska vlada je v odzivu zapisala, da Grenlandija ni naprodaj, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Dobro sodelujemo z ZDA in to vidimo kot izraz povečanega interesa za vlaganje v naši državi in možnosti, ki jih ponujamo," so komentirali navedbe, da naj bi Trump želel kupiti otok.

Grenlandija | Avtor: Profimedia Profimedia

Danski politiki so se na novico odzvali z nejevero. "To mora biti prvoaprilska šala," je tvitnil nekdanji danski premier Lars Lokke Rasmussen. Poslanka v danskem parlamentu Aaja Chemnitz Larsen, ki sicer prihaja z Grenlandije, pa ni navdušena nad tem, da bi otok kupile ZDA. "Ne hvala," je zapisala na Twitterju in se ob tem zavzela za enakopravnejše partnerstvo med Grenlandijo in Dansko.

Poskusi ZDA že v preteklosti

To sicer ne bi bilo prvič, da bi kak ameriški predsednik skušal kupiti ta otok. Leta 1946, v času predsednika Harryja Trumana, so ZDA Danski za Grenlandijo ponujale sto milijonov dolarjev, kar bi v današnjih cenah pomenilo okoli 1,3 milijarde dolarjev, a je Danska to zavrnila. Še prej so ZDA razmišljale o tem, da bi zamenjale dele Aljaske za strateške dele Grenlandije.

Grenlandija | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • anton55 20:16 16.avgust 2019.

    Bolje,da kupi Severno Korejo pa bo brez skrbi.