Svet
2235 ogledov

Trump šokiral: Neverjetno, kaj je pripravljen narediti za milijardo dolarjev

Donald Trump Profimedia
Bivši predsednik ZDA Donald Trump je direktorjem naftnih podjetij v ZDA obljubil, da bo odpravil vse politike v korist okolja, če zberejo milijardo dolarjev za njegovo predsedniško kampanjo.

Washington Post, ki se sklicuje na udeležence srečanja aprila v Mar a Lagu, je navedel, da se je Trump zavezal, da bo takoj odpravil zamrznitev dovoljenj za nov izvoz utekočinjenega zemeljskega plina (LNG), ki jo je uvedla Bidnova vlada. Naftarjem je povedal, da je milijarda dolarjev drobiž v primerjavi s koristmi, ki jih bodo imeli, ko bo razveljavil vse podnebne ukrepe.

Prav tako naj bi energetskim direktorjem - približno dva ducata iz podjetij, med katerimi so Venture Global, Cheniere Energy, Chevron in Exxon - povedal, da bo na dražbi prodal več naftnih zakupov v Mehiškem zalivu in odpravil omejitve vrtanja nafte in plina na Aljaski.

Bidnov podnebni akcijski načrt za leto 2022 namenja približno 370 milijard dolarjev za subvencije za prehod ZDA v čisto energijo.

Trump tako kot večina republikancev ne verjame v podnebne spremembe zaradi človeških dejavnosti in je v svojem predsedniškem mandatu takoj umaknil ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma o omejevanju globalnega segrevanja.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

"Donald Trump se obnaša kot zlobnež iz stripa, ki ponuja prodajo usode planeta za ček v višini milijarde dolarjev," je sporočila podnebna skupina Evergreen Action. "Pripravljen je dobesedno izročiti pero Exxonu in Chevronu, da napišeta politike, ki bodo zavrle ameriški podnebni napredek in zastrupile naše skupnosti," so dodali.

Volilni štab demokratskega predsednika ZDA Joeja Bidna, katerega zelene ukrepe želi Trump odpraviti, je Trumpa obtožil, da je delavske družine prodal "veliki nafti" za denar za volilno kampanjo. Trumpa so označili za lutko svojih največjih donatorjev. "Trump se ne bori za to, kar je najboljše za ameriške družine, cenejšo energijo ali naše podnebje - skrbi ga le zmaga na teh volitvah," so sporočili iz Bidnove kampanje.

"Joeja Bidena nadzorujejo okoljski skrajneži, ki skušajo uresničiti najbolj radikalno energetsko agendo v zgodovini in prisiliti Američane v nakup električnih vozil, ki si jih ne morejo privoščiti," pa je za tiskovno agencijo AFP dejala tiskovna predstavnica Trumpove kampanje Karoline Leavitt.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 12:21 10.maj 2024.

    Von lajdra,Biden,zeleni in ostali priskledniki nas peljejo v prepad,spoznanje bo,ampak prepozno in zelo boleče,kreteni ostanejo kreteni!!!

  • Avatar NickMason
    NickMason 12:20 10.maj 2024.

    Trump,ne daj se ,če ne drugega tak mora biti predsednik,ne pa tisti dementnež ,ki ne ve še kje je sploh

  • Jernej65 11:27 10.maj 2024.

    Ta bi še lastno mater prodal za par zelencev, a svet res ne premore več ljudi z razumom. Tramp, Putin, Netanjahu... svet peljejo v pogubo, res nas mora skrbeti.