Svet
2786 ogledov

Trump spet udaril

Donald Trump
Pol leta po odstopu Washingtona od mednarodnega sporazuma, s katerim je Iran v zameno za odpravo sankcij omejil svoj jedrski program, danes začnejo veljati še ostrejše sankcije ZDA proti Teheranu. Washington prepoveduje vsakršno trgovanje z iransko nafto ter finančne transakcije z Iranom.

Sankcije, ki stopajo v veljavo ob 6. uri po srednjeevropskem času, bodo doletele iranski energetski, pomorski in bančni sektor.

ZDA s tem proti Iranu ponovno vzpostavljajo vse sankcije oziroma ukrepe, ki so bili v veljavi pred letom 2015, ko je bil podpisan dogovor, sta potrdila ameriški državni sekretar Mike Pompeo in finančni minister Steven Mnuchin. To bodo najhujše sankcije proti Iranu v zgodovini, je napovedal Pompeo.

ZDA s tem proti Iranu ponovno vzpostavljajo vse sankcije oziroma ukrepe, ki so bili v veljavi pred letom 2015, ko je bil podpisan dogovor. To bodo najhujše sankcije v zgodovini, je napovedal ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Iz sankcij naj bi ZDA izvzele osem držav, ki bodo še naprej lahko trgovale z iransko nafto, vendar v veliko bolj omejenem obsegu. Katere so te države, naj bi Washington po napovedih Pompea razkril danes. Potrdil je, da med izjemami ne bo Evropske unije.

Trump je pred dnevi sankcije napovedal v hollywoodskem slogu - s filmskim plakatom, ki močno spominja na televizijsko serijo Igre prestolov.

Vodja iranske revolucionarne armade Trumpu na tviterju ni ostal dolžan. Prav tako v slogu Iger prestolov je objavil plakat z napisom "Uprl se bom!"

Podjetja iz vsega sveta morajo po uveljavitvi sankcij - prvi sveženj so ZDA sprejele že v začetku avgusta - izbirati med poslovanjem z Iranom ali ZDA. Iran in preostale podpisnice zgodovinskega sporazuma iz leta 2015 si prizadevajo za ohranitev dogovora in poslov, ki so jih sklenili od takrat.

Trgovanje z Iranom skuša ohraniti tudi Evropska unija, ki želi pred posledicami ameriških sankcij zaščititi evropska podjetja.

Iran bo ponosno zaobšel ameriške sankcije, se je na uvedbo novih, še ostrejših sankcij proti Teheranu, ki so jih danes ZDA uvedle za naftni, bančni in ladijski sektor, odzval iranski predsednik Hasan Rohani.

"Sporočam, da bomo ponosno zaobšli vaše nezakonite in nepravične sankcije, ki so v nasprotju z mednarodnimi pravili," je dejal Rohani v televizijskem nagovoru.

"Smo v gospodarski vojni, soočamo se s silo, ki nas ustrahuje," je dejal Rohani. Dodal je, da ne verjame, da je že kdaj prej v zgodovini Amerike prišel v Belo hišo nekdo, ki deluje v nasprotju s pravom in mednarodnimi konvencijami.

Pol leta po odstopu Washingtona od mednarodnega sporazuma, s katerim je Iran v zameno za odpravo sankcij omejil svoj jedrski program, so danes začele veljati še ostrejše sankcije ZDA proti Teheranu. Washington prepoveduje trgovanje z iransko nafto ter finančne transakcije z Iranom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:52 05.november 2018.

    Ja in, kaj zdej? Bojo pa Iranci z drugimi poslovali. Pa kaj. Američani se zdaj zapirajo vase, kar je tut skrajni čas, ker s tako zunanjo politiko kot jo imajo oni, uničujejo cel svet.

  • Tupamaros 10:02 05.november 2018.

    Merklca in EU sta za Trumpa in US of A zadnja luknja na piščali. Očitna je podrejenost v znanosti, tenologiji, ekonomiji in na splošno v godpodarstvu. Nezaposlenost je v USA pol nižja (4,5 %) od EU.

  • Pepe007 08:17 05.november 2018.

    Priložnost, da se izkaže sposobnost EU politike. Merklova bi še mu upala kaj ziniti, ampak odhaja. Ostali malo verjetno.