Svet
1198 ogledov

Trump z novimi grožnjami Severni Koreji

donald trump EPA
Napad boste obžalovali, je dejal ameriški predsednik.

Ameriški predsednik Donald Trump nadaljuje z napadalnimi izjavami na račun Severne Koreje. Med drugim je dejal, da bodo njeni voditelji hitro obžalovali morebiten napad na ZDA. Zjutraj je v filmskem besedišču govoril o nabitem orožju, kasneje pa je dejal, da če se kaj zgodi Guamu, bodo v Severni Koreji velike težave.

Trump je imel v petek popoldne novinarsko konferenco v svojem golf klubu v New Jerseyju, kjer preživlja počitnice. Konec tedna namerava obiskati svojo stolpnico v New Yorku, kar obeta sveže proteste, v ponedeljek pa se bo mudil v Washingtonu.

Na petkovi novinarski konferenci je poleg Severne Koreje govoril tudi o Rusiji in se dotaknil četrtkove zahvale ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ker je izgnal 755 ameriških diplomatov. Kot je zagotovil, se je z zahvalo le šalil.

Trump še ni poklical guvernerja Guama, ki mu je Severna Koreja začela groziti z napovedjo izstrelitve raket čez Japonsko v tisto smer. Trump je zagotovil, da bo Guam varen, Severna Koreja pa bo v velikih težavah, če se otoku kar koli zgodi. "Upam, da se bo vse dobro izšlo," je še dejal.

O Severni Koreji je ameriški predsednik v telefonskem pogovoru spregovoril tudi s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Voditelja sta se strinjala, da mora Pjongjang prenehati s provokativnim obnašanjem, so sporočili iz Bele hiše po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Oba sta menila tudi, da so nedavno potrjene nove sankcije Varnostnega sveta ZN proti Severni Koreji "pomemben in potreben korak" v smeri miru in stabilnosti na Korejskem polotoku. V luči krepitve napetosti pa je Bela hiša poudarila še, da je odnos med predsednikoma "izredno tesen in bo, kot upamo, vodil k mirni razrešitvi težav s Severno Korejo". Trump je dejal tudi, da se veseli letošnjega "zgodovinskega" srečanja s Xijem na Kitajskem.

Demokrati na nogah

Demokratski kongresniki so medtem v petek zahtevali izredno zasedanje kongresa za sprejem zakona, ki bi predsedniku prepovedal preventivni jedrski napad na Severno Korejo. Noben ameriški predsednik pri zdravi pameti o čem takem še ni razmišljal, vendar pa demokrati kot kaže niso prepričani, da to velja tudi za sedanjega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.