Svet
20 ogledov

Trump umaknil svojega stratega

Donald Trump Steve Bannon Profimedias
Steve Bannon ni več član ameriškega sveta za nacionalno varnost. Odločitev naj bi sprejel sam Trump.

Ameriški mediji se sklicujejo na dobro obveščene vire, iz katerih naj bi izvedeli, da je odločitev o umiku Steva Bannona iz sveta za nacionalno varnost sprejel ameriški predsednik Donald Trump

Steve Bannon, nekdanji vodja desničarskega novičarskega portala Breitbart, je bil doslej eden najožjih svetovalcev Trumpa in zaradi svoje podpore skrajno desnim gibanjem v ZDA tudi eden najbolj kontroverznih. Ko ga je Trump imenoval v svet za nacionalno varnost, ki svetuje predsedniku ZDA pri najpomembnejših zunanjepolitičnih in varnostnih vprašanjih, je to sprožilo precejšnje kritike in polemike.

Vračata se nekdanja člana

Ko je Trump Bannona konec januarja imenoval v "odbor vodij" v svetu, sta stalna sedeža v tem gremiju izgubila direktor nacionalne obveščevalne službe Dan Coats in načelnik generalštaba Joseph Dunford. Zdaj naj bi se vrnila kot stalna člana, je poročal portal Bloomberg.

Pomembno vlogo pri preureditvi sveta za nacionalno varnost naj bi imel Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Herbert Raymond McMaster, ameriški general s tremi zvezdicami, ki je po škandalu zaradi stikov z ruskim veleposlanikom zamenjal generala Michaela Flynna.

McMaster za razliko od Flynna ali Bannona pred imenovanjem ni imel nobene povezave s Trumpom. Prav tako ne velja za ideološkega skrajneža, ampak za pragmatičnega zagovornika tradicionalnih republikanskih izhodišč v zunanji in varnostni politiki, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.