Svet
2269 ogledov

Trump ustanovil vesoljsko vojsko

Donald Trump Profimedia
Ameriški predsednik Trump je uradno ustanovil vesoljske sile.

Po več kot 70 letih so v ZDA ustanovili novi rod vojske. Imenoval se bo vesoljske sile (US space force), njegova osrednja baza pa bo v bližini Washingtona, poroča BBC. 

Ameriški predsednik Donald Trump je med obiskom baze dejal, da je vesolje "najnovejša domena vojskovanja". 

"Zaradi hudih groženj naši nacionalni varnosti je ameriška premoč v vesolju absolutno nujna," je dejal Trump. "Trenutno vodimo, a ne dovolj. Kmalu pa bomo v veliki prednosti," je dodal in novi vojaški rod označil kot tistega, ki bo pomagal odvračati nevarnosti in ki bo imel nadzor nad vesoljem. 

Kaj bodo naloge nove vojske?

Vesoljske sile bodo imele za začetek letni proračun v višini okoli 36 milijonov evrov, kar je le majhen delež v kar 666 milijard evrov težkemu skupnemu vojaškemu proračunu za 2020. 

Nova enota ne bo pošiljala vojakov v vesolje, temveč bo prvenstvena vloga zaščita ameriške lastnine v vesolju - komunikacijskih in vohunskih satelitov. 

Američane namreč skrbi velik napredek, ki sta ga Rusija in Kitajska storili v zadnjem obdobju pri razvoju specializiranih orožij. Tako naj bi ti dve državi imeli posebne laserje in rakete, ki lahko uničijo nasprotnikove satelite. Vojaško vejo bo sestavljalo okoli 16 tisoč ljudi iz zračnih sil in civilistov.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Gre za zadnjo v vrsti potez v vse bolj zaostreni tekmi za vesolje. Pred dnevi je tako ruski predsednik Vladimi Putin dejal, da ameriško politično vodstvo vesolje očitno povsem odkrito razume kot potencialno bojišče in namerava tam izvajati operacije. Zato je Putin zahteval od svojih podrejenih ustrezni ruski odgovor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 13:15 21.december 2019.

    aja, zato, da ne bi kradli po vesolju ... a se tam tud krade? kdo koga zdaj baše? nas pa majo za loleke, pa sej nima veze

  • tone51 12:13 21.december 2019.

    to je bilo ustanovljeno že leta 70 ,,v realizacijo prišlo 80 let..trump pa je samo formalno povedal o tej vojski...rusi in kitajci imajo isto vojsko za katero se ne sme vedeti že zadnjih 15 let v operativi...kdo ni normalen potem

  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 12:04 21.december 2019.

    Ti niso normalni