Svet
95 ogledov

Trump vztraja pri svojem

Donald Trump in Angela Merkel
V Hamburgu se je končal vrh skupine razvitih in hitro razvijajočih se držav, članic skupine G20. Med pomembnejšimi dosežki vrha sta po ocenah analitikov kompromis glede proste trgovine in zaveza k hitri implementaciji pariškega podnebnega sporazuma. Ta še naprej ostaja brez podpore ZDA, Trump tudi sicer ne odstopa od nekaterih svojih načel.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so se voditelji najbolj razvitih in hitro razvijajočih se držav izrekli za prosto trgovino in proti protekcionizmu, a s priznanjem vloge "legitimnih obrambnih mehanizmov v trgovini".

S takšnim kompromisom se je vrh G20 izognil zaostrovanju spora glede proste trgovine. Ta tema je veljala za eno najbolj težavnih na tokratnem vrhu voditeljev držav G20, saj je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil, da bo zaradi "nacionalne varnosti" še bolj omejil dostop do ameriškega trga. Nasprotno so se preostale države v sklepni izjavi izrekle proti protekcionizmu. V sklepni izjavi so mednarodno trgovino in investicije označili za najpomembnejše gonilce rasti, produktivnosti, inovacij, ustvarjanja delovnih mest in razvoja.

Dlje časa je ostalo odprto tudi vprašanje podnebne zaščite. Tu je bil še posebej sporen odstavek, ki so ga v besedilo želele vnesti ZDA. Gre za ameriško podporo drugim državam pri čisti rabi fosilnih goriv, kot je utekočinjeni naftni plin. Okoljevarstveniki so bili na nogah, saj bi morali uporabo fosilnih goriv pravzaprav opustiti, če bi želeli doseči cilje iz pariškega podnebnega sporazuma.

Trump na svojem bregu

Države so nato potrdile tudi zavezanost pariškemu podnebnemu sporazumu, iz katerega so ZDA pod Trumpovim vodstvom sicer napovedale izstop. V sklepni deklaraciji se je tako pod to zavezo podpisalo 19 držav, medtem ko Donald Trump vztraja pri škodljivosti sporazuma za ameriško gospodarstvo. Ob tem so voditelji ocenili, da so ZDA na področju okoljske politike izolirane, njene poskuse okrepitve fosilnih goriv pa označili za že vnaprej obsojene na neuspeh.

Države skupine G20 so v Hamburgu v soboto sprejele tudi skupni akcijski načrt, v katerem se zavzemajo za nadaljnjo gospodarsko rast in nova delovna mesta. Kot so zapisale v njem, je hitrost rasti trenutno še vedno nižja od želene, prisotna ostajajo tudi tveganja pred njeno vnovično upočasnitvijo.

Propadel pa je evropski predlog sankcij Združenih narodov proti tihotapcem ljudi, saj sta mu Rusija in Kitajska nasprotovali. Državi sta po navedbah diplomatov sprejeli le, da v končni izjavi poudarijo pomen nadaljnjega boja proti tihotapcem. Razlog za nasprotovanje še ni znan.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju izrazila zadovoljstvo nad doseženim kompromisom glede proste trgovine in hitre implementacije pariškega podnebnega sporazuma. "Zadovoljna sem, da je uspelo (...) da smo jasno povedali: tržišča morajo ostati odprta," je dejala kanclerka.

Merklovo veseli tudi nadaljnja podpora boju proti podnebnim spremembam, čeprav se ZDA skupni zavezi niso pridružile.

Vrh so spremljali nasilni protesti, ki so Hamburg po nekaterih ocenah uporabnikov spletnih omrežij spremenili skoraj kot v vojno območje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 19:56 11.julij 2017.

    Monsanto si tlakuje pot na Evropski trg z gensko spremenjenimi organizmi in drugo navlako!