Svet
493 ogledov

Trump vztraja pri svojem in ne priznava poraza

Volitve v ZDA; Donald Trump Epa
Trump je priznal legitimnost le 74 milijonov glasovom. Pomiloščeni general Michael Flynn je predlagal, da Trump razglasi vojno stanje in izredne razmere ter ukaže nove volitve, ki jih bo nadzirala vojska.

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo ponovil, da je zmagal na predsedniških volitvah 3. novembra. V 46-minutnem govoru, ki so ga prenašali družbeni mediji, je ponavljal obtožbe o volilnih prevarah. Na novembrskih predsedniških volitvah je zmagal demokrat Joe Biden, ki je dobil 81 milijonov glasov, Trump pa 74 milijonov. Biden je osvojil 306 elektorskih glasov, Trump pa 232.

V monologu, ki ga je označil za najpomembnejši govor svojega mandata, je Trump priznal legitimnost le 74 milijonov glasovom, ki jih je osvojil sam, vsi ostali glasovi pa so zanj nelegitimni in plod prevare.

Trumpa v tem prepričanju vzpodbuja osebje v Beli hiši, pa tudi njegova odvetniška ekipa pod vodstvom Rudyja Giulianija skupaj s televizijo Fox News in nekaterimi drugimi konservativnimi mediji in komentatorji.

Pravosodni minister ZDA Bill Barr je javno povedal, da ministrstvo med preiskavami ni ugotovilo nobenih večjih prevar, ki bi vplivale na volilni izid, zaradi česar se je zameril predsedniku in podpornikom ter doživlja napade v konservativnih medijih.

Michael Flynn | Avtor: EPA EPA
Pomiloščeni general Michael Flynn je predlagal, da Trump razglasi vojno stanje in izredne razmere ter ukaže nove volitve, ki jih bo nadzirala vojska. Ker s tožbami na sodiščih ni uspel, sedaj Trump izvaja pritisk na zvezne države, kjer vladajo republikanci, naj spremenijo izid volitev.

Vse ključne države so izide volitev že potrdile in imenovale elektorje za Bidna. Tudi zvezno vrhovno sodišče ne kaže nobene pripravljenosti za vpletanje v volitve, ki so v ZDA v pristojnosti zveznih držav.

Grozijo jim s smrtjo in nasiljem

Facebook in Twitter sta Trumpov govor označila kot problematičen, vendar pa mu verjame velik del Američanov. "Grožnje s smrtjo, fizične grožnje, ustrahovanja - vse to je preveč in se mora nehati. To ni prav," je izjavil republikanski volilni uradnik Georgie Gabriel Sterling.

Pred prenapetimi Trumpovimi podporniki se mora z družino skrivati varnostni direktor podjetja Dominion Eric Coomer, ki meni, da se bo to nadaljevalo tudi po 20. januarju, ko bo oblast prevzel Joe Biden. Dominion proizvaja stroje za štetje glasovnic in Trumpovi privrženci teorij zarot trdijo, da so stroje priredili na Kubi in Venezueli, da štejejo le Bidnove glasove.

Nekdanji direktor agencije za kibernetsko varnost in infrastrukturo pri ministrstvu za domovinsko varnost Christopher Krebs je tarča groženj, odkar je potrdil, da so bile letošnje volitve najbolj varne doslej in Trump ga je nato odpustil.

Trumpov odvetnik Joe DiGenova je dejal, da bi bilo Krebsa potrebno razčetveriti ali pa ustreliti. Kasneje je dejal, da se je šalil, Krebs pa je povedal, da se ne bo pustil ustrahovati, s takimi, kot je DiGenova, pa da se bodo ukvarjali njegovi odvetniki.

Z grožnjami se soočajo republikanski volilni uradniki po vseh ključnih državah, Giuliani pa je v Michiganu, kjer je republikanske državne kongresnike pozival, naj potrdijo elektorje za Trumpa, dejal, da je potrebno te ljudi spomniti, da njihova prisega ustavi včasih zahteva kritike in tudi grožnje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Janez 12:50 03.december 2020.

    Vse navedeno kaže na to da je Trump psihični bolnik. Tudi Hitlerju so ljudje zaupali. Kam jih je pripeljal? Ali se zgodovina ponavlja v Ameriki?? Upam da ne in da bo pamet premagala psihotika!