Svet
7059 ogledov

To ni šala: Trump želi, da njegov obraz vklešejo v goro

Donald Trump
1/2
Epa
Bela hiša je poizvedovala, kakšen je postopek za dodajanje dodatnih predsednikov na Goro Rushmore, piše New York Times.

New York Times poroča, da so se predstavniki Bele hiše že lani pri guvernerki Južne Dakote Kristi Noem zanimali o postopku, s katerim bi na goro Rushmore dodali obraz trenutnega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Trump se je z guvernerko srečal letos julija, ko je obiskal Južno Dakoto v času praznovanja Dneva neodvisnosti. Noemova je Trumpu takrat poklonila repliko spomenika, na katero so dodali tudi Trumpov obraz. 

Na goro Rushmore je po besedah guvernerke nanesel že njun pogovor ob prvem srečanju v Beli hiši. Sprva je mislila, da se šali. "Začela sem se smejati. On se ni smejal, bil je povsem resen," je povedala v intervjuju pred dvema letoma. 

V goro Rushmore v gorovju Black Hills v Južni Dakoti so med letoma 1927 in 1941 vkledali obraze štirih ameriških predsednikov, Georga Washingtona, Thomasa Jeffersona, Theodora Roosevelta in Abrahama Lincolna. Spomenik so zgradili na zemlji staroselcev iz plemena Lakota. 

Mount Rushmore, Južna Dakota, ZDA | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Rekel mi je, 'Kristi pridi sem. Rokuj se z mano'. Rokovala sva sem in rekla sem mu, 'Gospod predsednik, pridite na obisk v Južno Dakoto. Imamo goro Rushmore.' Odgovoril mi je, 'Ali veš, da so moje danje, da bi bil moj obraz na gori Rushmore?"

V govoru ob praznovanju 4. julija letos je Trump podpornikom v Južni Dakoti  dejal, da bo spomenik "za vedno stal kot večni poklon prednikom in svobodi". Opozoril je na vse večjo nevarnost, ki ogroža vse, za kar so se njihovi predniki borili. 

Predstavniki Bele hiše so za New York Times dejali, da je gora Rushmore zvezni in ne državni spomenik. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • sam1 11:29 11.avgust 2020.

    Kar v originalu naj ga zabetonirajo tja v skale,se bo Amerika oddahnila od njegovih idej....

  • Naklonsky 10:44 11.avgust 2020.

    Tudi pri nas je v večini krajev veliko bronastih bolnikov in nepotrebnih rdečih transformatorjev. Poveličujejo jih ob vsakoletnih rdečih maškaradah.

  • albert 17:17 10.avgust 2020.

    Tudi pri nas imamo veliko vklesancev resda ne v gorah ampak kar na tleh. Veliko jih je med njimi tudi zločincev.