Svet
3991 ogledov

"Trumpa ne želim na svojem pogrebu"

Epa
V starosti 81 let je umrl ameriški republikanski senator John McCain

Senator John McCain se je od julija lani boril z agresivno obliko raka na možganih, v petek pa je sporočil, da se je odločil prekiniti zdravljenje.

"Ko je umrl, so bili z njim njegova soproga Cindy in člani njune družine. Združenim državam Amerike je zvesto služil 60 let," so sporočili z njegove pisarne. 

Dvakrat kandidiral za predsednika ZDA

McCain, ki bi prihodnji teden dopolnil 82 let, je bil v času vietnamske vojne vojaški pilot in več let tudi vojni ujetnik. Kot vojni heroj s 17 odlikovanji in človek s pomembnimi sorodstvenimi razmerji je leta 1982 kandidiral na volitvah v zvezni kongres in zmagal, leta 1986 pa je zmagal še na volitvah v zvezni senat.

Ali se bo v Belo hišo preselil John McCain (levo) ali Barack Obama, je bolj kot  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
McCain je dvakrat neuspešno kandidiral tudi za predsednika ZDA. Prvič ga je v boju za predsedniško nominacijo republikanske stranke leta 2000 porazil George Bush mlajši, nato pa leta 2008 na splošnih volitvah po dveh Bushevih mandatih še demokrat Barack Obama.

Da je bil velik človek, je dokazal tudi leta 2009 med volilno kampanjo, ko mu je ena privrženk dejala, da nikakor ne mere zaupati Obami, ker je ta Arabec. "Ne gospa," je glasno odvrnil senator in ji iz rok vzel mikrofon.“On je spodoben družinski človek in državljan, s katerim pa se ne strinjam glede ključnih vprašanj in temu je tudi namenjena volilna kampanja!"

"Trumpa ne želim na pogrebu"

Po nastopu Donalda Trumpa na predsedniški položaj je postal eden njegovih najglasnejših kritikov. Senator ni nikoli maral Trumpa in je tudi povedal, da ga ne želi na svojem pogrebu.

"Moje najgloblje sožalje in spoštovanje družini senatorja Johna McCaina. Naša srca in molitve so z vami," je danes sporočil ameriški predsednik Donald Trump.

McCainu so se poklonile številni ameriški politiki. "Redki med nami so prestali takšno preizkušnjo, kot jo je nekoč John, ali morali pokazati takšen pogum, kot ga je on. Vsi pa si lahko prizadevamo za pogum, da postavimo splošno dobro nad svoje lastno. John nam je pokazal, kaj to pomeni," je zapisal bivši predsednik ZDA Barack Obama.

"Johnu ni bilo nikoli lahko na njegovi življenjski poti - z žrtvovanjem in trpljenjem je navdihnil druge, da so služili nečemu večjemu od sebe," je sporočila Sarah Palin, ki je bila McCainova podpredsedniška kandidatka na predsedniških volitvah leta 2008.

"Senator John McCain je menil, da ima vsak državljan odgovornost narediti nekaj za svoboščine, ki nam jih zagotavlja naša ustava. Med junaškim služenjem v mornarici in v 35 letih v kongresu je vsak dan živel po svojem prepričanju," sta zapisala bivši predsednik ZDA Bill Clinton in bivša državna sekretarka Hillary Clinton.

"Nekatera življenja so tako polna, da si je težko predstavljati, da so se končala. Nekateri glasovi so tako močni, da si je težko misliti, da so utihnili," je o McCainu dejal bivši predsednik George W. Bush.

"Življenje Johna McCaina je dokaz, da so nekatere resnice brezčasne. Značaj. Pogum. Poštenost. Ponos. Življenje, ki uteleša te resnice, pušča dolgo sled," je sporočil bivši podpredsednik John Biden.

"John je postavil načela pred politiko. Postavil je državo pred sebe. Bil je eden najpogumnejših mož stoletja. Vedno bo na seznamu najhrabrejših in najzvestejših služabnikov svobode," je zapisal predsednik predstavniškega doma Paul Ryan.

Spominu na senatorja se je poklonil tudi slovenski predsednik Pahor. 

 

Komentarjev 6
  • Rafaeluss 15:38 30.avgust 2018.

    Trop pa v jok, bizgec.!!!

  • Žurnalček 15:25 27.avgust 2018.

    Jaz si pa ne želim da si crknu ampak da bi še naprej crkavu !

  • jozicamurn 16:43 26.avgust 2018.

    To je ta morilec in zagovornik bombardiranja ter sodelovalec z al nusra frontom oz. baghdadijem glavorezcem ter ostalimi isisovci. O mrtvemu moramo govoriti le vse najboljše a imam vso pravico to mnenja, ki pravi: "Končno je crknil, svet bo lepši. Gnoj od gnoja.".