Svet
1546 ogledov

Trumpa odstranili s predsedniških glasovnic, tako se je odzval

Donald Trump Profimedia
Vrhovno sodišče Kolorada je zaradi sodelovanja v vstaji Trumpa odstranilo s predsedniških glasovnic v državi. Trump je že napovedal pritožbo.

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Kolorado je v torek tesno s štirimi glasovi proti trem sklenilo, da Donald Trump leta 2024 ne bo mogel kandidirati za predsednika ZDA v Koloradu, ker je pozival privržence k napadu na kongres 6. januarja 2021. Sodišče je uveljavitev odločitve zadržalo do konca pričakovane pritožbe pred vrhovnim sodiščem ZDA.

Večina vrhovnih sodnikov Kolorada je sklenila, da je Trump sodeloval v vstaji proti državi in zato ne more biti izvoljen na položaj, ker to vstajnikom prepoveduje 14. amandma k zvezni ustavi ZDA, poročajo ameriški mediji.

Presenetljiva odločitev vrhovnega sodišča Kolorada se nanaša le na Kolorado, vendar pa je tudi v drugih zveznih državah nekaj podobnih tožb proti Trumpu, ki še niso odločene. Odločitev sicer vpliva le na volitve 5. marca, ko bodo republikanci izbirali svojega predsedniškega kandidata. Bi pa lahko vplivalo tudi na splošne volitve novembra, poroča britanski BBC.

Vrhovno sodišče ZDA lahko potrdi odločitev vrhovnega sodišča Kolorada in s tem omogoči nadaljevanje drugih tožb in tudi nove. Če odločitev razveljavi, pa bodo tudi ostale tožbe brezpredmetne.

Washington nasilje Kapitol | Avtor: Profimedia Profimedia

Zavrnili Trumpovo sklicevanje na svobodo govora

"Predsednik Trump ni le podžigal vstaje. Tudi ko je obleganje kongresa že potekalo, je to še naprej podpiral z nenehnim ponavljanjem zahteve, naj podpredsednik ZDA Mike Pence odkloni svojo ustavno dolžnost, in s pozivi senatorjem, naj prenehajo šteti elektorske glasove. Ta dejanja pomenijo prostovoljno in neposredno udeležbo v vstaji," je zapisala večina vrhovnega sodišča Kolorada.

Sodišče je prav tako zavrnilo Trumpovo sklicevanje na svobodo govora in ugotovilo, da njegovo spodbujanje k uporu ni zaščiteno s prvim amandmajem k ustavi. Tu je šlo za njegov govor, ko je 6. januarja množici pred Belo hišo dejal, da bodo šli skupaj nad kongres in se tam borili kot hudič za svojo državo.

Trump ne sprejema poraza na volitvah 2020 proti demokratu Joeju Bidnu in že leta trdi, da je šlo za prevare, ki pa jih ni dokazal.

Trump napovedal pritožbo

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Trump tožbo volivcev v Koloradu in druge podobne označuje kot patetične poskuse levičarjev, da mu preprečijo vrnitev v Belo hišo. Tiskovni predstavnik predsedniške kampanje Donalda Trumpa Steven Cheung je v torek napovedal pritožbo na odločitev vrhovnega sodišča Kolorada.

"Voditelje demokratske stranke je zajela paranoja zaradi naraščanja Trumpove prednosti v anketah. Izgubili so vero v propadlo predsedovanje Joeja Bidna in sedaj delajo vse kar lahko, da ameriškim volivcem preprečijo, da jih naslednjega novembra vržejo s položajev," je sporočil Cheung. Ob tem je napovedal, da bo Trumpova odvetniška ekipa hitro vložila pritožbo na vrhovno sodišče ZDA, kjer imajo sicer konservativci večino.

vmesne volitve ZDA | Avtor: Profimedia Profimedia

Republikanci kritični do odločitve sodišča

Do odločitve sodišča so se kritično odzvali tudi številni drugi republikanci. Predsednica Nacionalnega odbora republikanske stranke Ronna McDaniel je odločitev sodišča označila za vpletanje v volitve in dala na voljo pravnike stranke za boj proti odločitvi sodišča v Koloradu. Predsednik predstavniškega doma kongresa Mike Johnson pa je odločitev označil za tanko prikrit strankarski politični napad in izrazil prepričanje, da bo vrhovno sodišče ZDA razveljavilo to nepremišljeno odločitev, poročajo ameriški mediji.

Republikanski predsedniški kandidat Chris Christie, ki je sicer oster kritik Trumpa, pa je v New Hampshiru dejal, da je odločitev sodišča preuranjena, saj Trump še ni obsojen vstaje. Predsedniški kandidat Vivek Ramaswamy pa je napovedal, da bo z glasovnic v Koloradu umaknil tudi svoje ime.

Demokratski kongresnik Jamie Raskin, ki je bil med voditelji ustavnih obtožb Trumpa, pa je nasprotno menil, da je odločitev utemeljena z dejstvi. Dodal je, da so skrbi nad izbruhom novega nasilja Trumpovih privržencev povsem resne.

Sklicujejo se na 14. amandma

Ameriška ustava s 14. amandmajem vsem, ki so sodelovali v vstaji ali uporu proti državi, prepoveduje potegovanje za politične položaje na volitvah. Ustava položaja predsednika ZDA ne omenja in ker doslej s tem ni bilo problema tudi sodišča niso razjasnila zadeve. Tokrat je državno vrhovno sodišče to že storilo, kmalu pa bo tudi zvezno.

Ustava države Kolorado omogoča državljanom, da vlagajo tožbe proti politikom, ki se potegujejo za položaje, če so sodelovali v vstaji. Tožbo proti Trumpu je vložila skupina republikanskih in neodvisnih volivcev skupaj z organizacijo Državljani za odgovornost in etiko v Washingtonu.

Sodišče je na prvi stopnji sklenilo, da se je Trump udeležil vstaje, vendar obenem, da prepoved potegovanja za izvoljeni položaj po 14. amandmaju k ameriški ustavi ne zadeva predsednika ZDA. Vrhovno sodišče države je nato v začetku meseca poslušalo argumente obeh strani v tožbi in vtis je bil, da večina sodnikov ne bo naklonjena prepovedi Trumpove kandidature.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Kmodri 21:04 22.december 2023.

    Sijajna argumentacija VS! Ko jo bo požegnalo še VS ZDA je Dump gotof!

  • Kmodri 20:07 20.december 2023.

    Končno! Naslednje bo prizor kako vodijo v zapor!

  • bobubob 09:50 20.december 2023.

    Čista ameriška demokracija. V vsem svojem sijaju. Danes modro obarvanega osla krmi že cela EU, le Rusi mu niso voljni služiti. Ja, tudi pri nas politikanti komaj čakajo, da jim bo dovoljeno ponuditi mu otep Slovenije. Pišmeuharski volilci pa smejo ...prikaži večsmejo kidati, kar pač pada izpod njegovega repa......