Svet
19 ogledov

Trumpov minister zanika stike z Rusi

Jeff Sessions in Donald Trump Profimedias
Po odstopu svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna zaradi stikov z Rusi k odstopu pozivajo še ameriškega pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa.

Ameriška vlada je potrdila, da se je ameriški pravosodni minister Jeff Sessions v času predsedniške kampanje Donalda Trumpa kot senator sešel z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom

Nekdanji senator na zaslišanju ob nastopu ministrske funkcije stikov z ruskimi diplomati med predsedniško kampanjo ni omenil. V sredo je še enkrat ponovil, sa "ni nikoli srečal z ruskimi diplomati, da bi se pogovarjal o predsedniški kampanji". 

Vodil pogovore z Rusi

Njegova predstavnica za javnost je pojasnila, da na zaslišanju niso spraševali po srečanju Rusov in Sessionsa, ki je bil lani senator in član obrambnega odbora, zato je vodil več pogovorov z veleposlaniki. 

Michael Flynn in Vladimir Putin | Avtor: EPA EPA
Demokrati ga obtožujejo, da je "lagal pod prisego" in zahtevajo njegov odstop. Prav tako od njega zahtevajo, da odstopi z mesta generalnega državnega tožilca, ki nadzoruje FBI-jevo preiskavo o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške volitve.

Začeli preiskavo ruskega vmešavanja

Obveščevalni odbor ameriškega predstavniškega doma bo začel preiskavo ruskega vmešavanja v predsedniške volitve novembra lani. Preiskali bodo rusko kibernetsko aktvnost, povezave med Rusijo in člani ameriških volilnih štabov ter morebitne tajne informacije, ki so ušle izpod nadzora. 

Ameriški predsednik Donald Trump je zanikal poročanje ameriških medijev, da so bili člani njegove administracije med kampanjo v kontakti s sodelavci ruske obveščevalne agencije.

Svetovalec Flynn moral odstopiti

Februarja je moral zaradi svojih pogovorov z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisijakom o ameriških sankcijah proti Rusiji med kampanjo, ne da bi o tem obvestil Belo hišo, z mesta svetovalca za nacionalno varnost odstopiti Michael Flynn.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • privat 16:12 02.marec 2017.

    ameri se počasi oborožujejo..vse nam je jasno in ali je našim jasno???