Svet
30 ogledov

Trumpov zet skušal vzpostaviti skrivni kanal do Moskve

Jared Kushner Profimedias
Jared Kushner naj bi poskušal vzpostaviti kanal za neposredno komuniciranje s Kremljem, mimo diplomacije in obveščevalcev.

Kanal za neposredno komunikacijo s Kremljem naj bi potekal mimo ameriških diplomatov in obveščevalcev. Jared Kushner, mož Trumpove hčerke Ivanke in Trumpov svetovalec, naj bi bil že sicer del preiskave FBI glede domnevnih povezav z Rusijo, poroča časnik Washington Post. 

Mediji so že v preteklosti poročali, da si je za vzpostavitev tovrstnega komunikacijskega kanala prizadeval tudi nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA Michael Flynn. Trump naj bi si želel izboljšati odnose med državama in ne zaupa obveščevalcem ali diplomatom. Trumpovi kritiki se ob tem sprašujejo, če je v ozadju morebiti še kakšen drug razlog za tovrstne komunikacije.

Vseh srečanj z Rusi ni priznal

Tiskovna agencija Reuters sicer poroča, da naj bi se Kushner lani z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom srečal večkrat, kot je doslej priznal. Bela hiša je priznala le eno srečanje, in sicer decembra lani v Trumpovi stolpnici.

Prav takrat naj bi glede na poročanje Washington Posta in New York Timesa govorila tudi o kanalu za neposredno komunikacijo. Na srečanju v stolpnici Trump Tower v New Yorku naj bi bil prisoten tudi Flynn, ki je moral februarja s položaja odstopiti, ker je zavajal glede svojih stikov s Kisljakom. Komunikacijski kanal ni bil sicer nikoli vzpostavljen, je poročal New York Times.

Oglasil se je odvetnik

Mediji so že pred tem poročali, da je preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve in domnevnih povezav med Rusi in Trumpovo kampanjo zajela tudi Kushnerja, ki naj bi se prav tako decembra lani v Trumpovi stolpnici sestal s šefom ene od ruskih državnih bank Sergejem Gorkovim. Ta naj bi bil tudi izurjen ruski obveščevalni operativec blizu Putina.

Kushnerjev odvetnik je že sporočil, da bo njegov klient sodeloval s preiskovalci, poroča britanski BBC.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.